FOTO: Iza vatrogasaca Preseke devedeset je godina neprekinutog rada

Dobrovoljno vatrogasno društvo Preseka obilježilo je  značajni jubilej – 90. godina rada društva. Na svečanoj sjednici, kojom je predsjedao aktualni predsjednik društva Darko Vranek, nazočili su brojni gosti i prijateljska društva, a posebno zadovoljstvo Vranek je izrazio što su na svečanosti bili i europarlamentarka Marijana Petir, zapovjednik VZ Zagrebačke županije Josip Novosel, Ana Munić, predsjednica Općinskog vijeća Općine Rugvica koja je bila i pokrovitelj svečanosti.

Vranek je u uvodnom izlaganju prezentirao bogatu prošlost mjesta Preseka i tamošnjeg vatrogastva koje u organiziranoj formi započinje raditi još 1929. godine, dok je vatrogasni dom, koji je još uvijek u funkciji, izgrađen sedam godina kasnije. Vranek je istaknuo kako je ovo, danas malo društvo, s 33 člana.

Svečana sjednica bila je prigoda za podjelu priznanja svim zaslužnima za rad društva, dok je zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josip Novosel slavljeniku uručio povelju bana Josipa Jelačića.

Predsjednica Općinskog vijeća Ana Munić, istaknula je pak podršku radu presečkih vatrogasaca, kao primjer navodeći da je, uz financiranje redovnog rada, Općina Rugvica uvrstila vatrogasni dom u Preseki među objekte koji ulaze u energetsku obnovu, za što je osigurano 260.000 kuna.