FOTO: Ivanić-Grad dobiva poduzetnički inkubator vrijedan 11 milijuna

U Ivanić-Gradu započeli su radovi na izgradnji poduzetničkog inkubatora vrijednog 11 milijuna kuna. Završetkom radova koji su predviđeni za kraj ljeta osigurat će se sva potreba infrastruktura za potporu razvoju poduzetništvu na području grada i okolice. U industrijskoj zoni gdje će se nalaziti inkubator u tijeku je nekoliko investicija, a gradnja drvno-tehnološkog inkubatora najvažnija je.

-Radovi su u punom jeku i trajat će do sredine kolovoza. Inkubator ima površinu od 772 četvorna metra i u njemu će prostor naći 13 novih poduzetnika. Interes je jako velik i sva su mjesta već popunjena- kazao je gradonačelnik Javor Bojan Leš prilikom obilaska gradilišta.

S obzirom na ogroman interes koji vlada površina inkubatora mogla je biti i dvostruko veća, no postoji mogućnost nadogradnje.

-Inkubator je općeg tipa, ali s naglaskom na drvnu tehnologiju. Naime, ispitivanjem tržišta prilikom razrade projekta utvrdili smo da je na ovom području, od ukupno 52 mladih poduzetnika, 22 u tom sektoru proizvodnje pa smo inkubator u najvećoj mjeri namijenili njima. No, otvoren je i za druge subjekte-poručio je direktor Razvojne agencije IGRA Valentin Gadža.

Objekt je sastavljen od šest jedinica za uredsko poslovanje i sedam proizvodnih jedinica. Osim najma prostora za poslovanje i proizvodne aktivnosti, predviđa i pružanje različitih usluga iz domene poslovnog savjetovanja te edukacije za potrebe stalnih stanara, kao i za povremene korisnike i posjetitelje infrastrukture. Za sve prijavljene poslovne subjekte prvih šest mjeseci najam će biti besplatan, dok sljedećih šest mjeseci korisnici ostvaruju popust od 75 posto na cijenu najma. Drugu godinu će poslovni subjekti ostvarivati popust od 50 posto na ukupnu cijenu najma, treću 25 posto popusta, a tek četvrtu godinu će plaćati punu cijenu.

Sredstva za izgradnju osigurana su putem fondova EU odakle je povučeno više od 8 milijuna kuna, dok je 2,4 milijuna kuna osigurano u proračunu.