FOTO: Ivan Foretić i Miroslav Begić autori najboljih ideja za razvoj svetomartinske baštine

U lipnju prošle godine Dugo Selo je započelo s provedbom projekta Reinterpretacija vrijednosti i kulturne baštine povezane sa svetim Martinom, u 21. stoljeću, novi pokretač razvoja u lokalnoj zajednici. U samom projektu Dugo Selo je partner, dok je vodeći partner mađarski grad Szombathely koji je rodno mjesto svetog Martina, a u projekt su još uključeni grad Albenga iz Italije te Maribor, a uz njih sudionici su i Znanstvenoistraživački centar Slovenske akademije znanosti i umjetnosti iz Ljubljane i Mindspace iz Budimpešte koji je zadužen za marketing.

-Sam projekt je zadužen razvoju svetomartinske baštine na način primjeren 21. stoljeću. To znači da se kroz suvremene tehnologije, odnosno kroz virtualne ideje pokušava mladima osvijesti važnost svetomartinskog dijeljenja, jer sveti Martin je u Europi svetac dijeljenja, solidarnosti, osjećaja za druge i gostoljubivosti- rekla nam je voditeljica projekta Zvjezdana Budor Klarić.

Ovim projektom na području Dugog Sela predviđa se i obnova stare svetomartinske crkve koja bi trebala postati martinskim središtem za Hrvatsku, pa čak i za Europu, jer ovdje je riječ o europskom projektu u koji su uključeni gradovi koji imaju istu viziju kao i Dugo Selo.

-Potrebno je razviti tu srednjoeuropsku ideju humanitarnog djelovanja našeg svetog Martina. Vjerujem kako će Dugo Selo biti voditelj toga puta svetog Martina u srednjoj Europi, ali i općenito njegovom novom hodočasničkom dobu. Mi moramo biti predvodnici u tome- kazao je gradonačelnik Nenad Panian, koji je tom prilikom autorima najboljih ideja uručio prigodna priznanja.

Najbolja rješenja za razvoj svetomartinske baštine na području Dugog Sela dali su; Ivan Foretić kroz rad Virtualne izložbe i šetnje po Crkvi svetog Martina na Martin Bregu te profesor Miroslav Begić kroz kviz Život na zemlji svetog Martina putem QR koda.  

Sam projekt čija je vrijednost gotovo 1,5 milijuna Eura traje do 31. svibnja 2020. godine, trebao bi na kraju realizirati suvremenom reformulacijom i reinovacijom svetomartinske baštine iniciranom od strane lokalnih vlasti, predstavnika privatnog biznisa iz lokalnih zajednica, na način današnjih očekivanja, otvorenom mlađim generacijama.