FOTO: Informatička radionica za vrbovečke penziće

U Vrbovcu je danas radom krenula prva u nizu informatičkih radionica za umirovljenike u sklopu projekta BuBa, još jednoga u nizu kojeg je posljednjih godina pokrenulo vrbovečko Gradsko društvo Crvenoga križa

U Vrbovcu je danas radom krenula prva u nizu informatičkih radionica za umirovljenike u sklopu projekta BuBa, još jednoga u nizu kojeg je posljednjih godina pokrenulo vrbovečko Gradsko društvo Crvenoga križa. Radionica se održava u novom dnevnom boravku za starije osobe u Vodovodnoj ulici, a vodit će je Josipa Šimanović iz tvrtke Dikobraz.hr iz Zagreba.

Inače, projekt Buba vrijedan je 1,750.000 kuna, pri čemu je EU potpora 85 posto (ili nešto više od 1,5 milijun kuna). Njime se vrbovečkim umirovljenicima nudi, odnosno omogućava, niz programa za kvalitetnije i aktivno provođenje umirovljeničkih dana. To je niz različitih kreativnih radionica, poticanje tjelesnih i psihičkih aktivnosti, cjeloživotno učenje, prevencija bolesti, kulturno-umjetničke aktivnosti, psihosocijalna aktivacija umirovljenika, uključivanje u zajednicu, sprečavanje usamljenosti, program međugeneracijske solidarnosti ili, jednostavno, poludnevni boravak.

-U suvremeno i bogato opremljeni klub umirovljenici jednostavno mogu doći na kavu, šah, društvene igre, a danas-sutra i na pjevanje. Nadalje, planiramo i studijska putovanja, razmjene životnih i radnih iskustava s umirovljenicima drugih sredina itd. Mislim da nitko od naših starijih sugrađana ne može reći da za njih nema sadržaja, a ovo što mi nudimo tek je dopuna onome što umirovljenici inače imaju u svojim udrugama –dodaje agilna ravnateljica Crvenoga križa Vrbovec Jelena Mucko. Kaže kako su partneri u realizaciji ovog programa Grad Vrbovec, te okolne općine.

Ovo je jedan od dva projekta, namijenjenih starijim osobama. Drugi je projekt 65+.

-Ovaj dnevni boravak je otvoren za umirovljenike. Žele li doći samo na kavu, partiju šaha, ili neku drugu društvenu igru, dakako i na neku od radionica, svi su dobro došli. Ovo je njihov Klub, a svi su protuepidemiološki uvjeti osigurani – podvlači Jelena Mucko.