FOTO: Energetska obnova vrbovečkog Gradskog stadiona

U jesen 2019. započela je nakon 20 godina temeljita obnova Gradskog stadiona Vrbovec na kojem se izvode građevinski radovi koji će biti defacto uređen po infrastrukturnim kriterijima za igranje u 2. HNL

U jesen 2019. započela je nakon 20 godina temeljita obnova Gradskog stadiona Vrbovec na kojem se izvode građevinski radovi koji će biti defacto uređen po infrastrukturnim kriterijima za igranje u 2. HNL. Predsjednik trećeligaša Vrbovca Mato Jelić s ostalim članovima Uprave ulaže velike napore u suradnji s vrbovečkim gradonačelnikom Denisom Kraljem da se radovi u otežanim okolnostima koje je izazvala epidemija koronavirusa uspješno privedu kraju.

Ukupna financijska sredstava projekta energetske obnove iznose 2,234.359,60 kuna koja su pribavljena većinom iz Europskog fonda za regionalni razvoj Europske unije, a ostatak iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Zagrebačke županije i Grada Vrbovca.

Radovi na energetskoj obnovi pri završetku

Građevinski radovi, odnosno projekt energetske obnove se provodi sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Radove na Gradskom stadionu izvodi tvrtka Pludux art d.o.o. iz Konjščine, Varaždinska 30, a u kojoj su fazi trenutno radovi izvijestio nas je direktor Filip Pluščec:

“Vanjski radovi na zgradi Gradskog stadiona su u završetku, odnosno prema planu će fasada biti gotova tijekom mjeseca svibnja. Kako su se natjecanja 3. HNL središte održavala do prosinca 2019. te su NK Vrbovec i druge sportske udruge koristili prostor Gradskog stadiona, radovi u objektu i na krovištu započeli su nešto prije Božića. Na krov su postavljeni novi paneli ispunjeni vunom debljine 20 cm.

U objektu su skinuti svi slojevi podova do betonske ploče, postavljena nova hidroizolacija i termoizolacija poda, provedene su nove strojarske i elektro instalacije. Sada smo upravo u fazi izrade glazura na podu koje će biti gotove do kraja tjedna čime je najzahtjevniji dio odrađen. Potom slijede keramički poslovi, postavljanje PVC stolarije kao i radovi na zidovima od gletanja do farbanja. Posebno će biti zahtjevni poslovi kod uređenja svlačionica i prostorije s tuševima gdje je potrebno izgraditi učinkovit sustav provjetravanja. Vrši se i rekonstrukcija grijanja prizemlja zgrade te ugradnje centralnog upravljanja instalacijom vode za tuširanje. Osim toga izvršit će se zamjena rasvjetnih tijela kao i svi drugi radovi za koje se utvrdi da ih je nužno izvršiti.

Posebno napominjem da je nakon proglašenja epidemije koronavirusa početkom ove godine jednim dijelom došlo do usporavanja radova jer smo se prilagođavali novim uvjetima poslovanja koje su propisala državna tijela s ciljem zdravstvene zaštite radnika. Pridržavamo se svih odluka koja su donijete i od Nacionalnog stožera za civilnu zaštiti jer nam je u tvrtki zdravlje naših radnika prije svega na prvom mjestu. Tu smo malo izgubili na dinamici izvršenih radova, ali sada smo ponovo u punom pogonu pa se nadam da će radovi biti izvršeni u dogovorenim rokovima na obostrano zadovoljstvo kako moje tvrtke, tako i Grada Vrbova, ali ponajviše na zadovoljstvo nogometaša Vrbovca i svih drugih korisnika Gradskog stadiona.”

Ovaj veliki građevinski projekt je samo dokaz nastavka višegodišnje uspješne suradnje i potpore Grada Vrbovca koji pruža u radu trećeligaša Vrbovca. Time je gradonačelnik Denis Kralj nastavio tradiciju svojih prethodnika koji su skrbili i ulagali u sportske objekte na području Grada Vrbovca na dobrobit svih sportaša, rekreativaca i građana Vrbovca.

Klupske aktivnosti na uređenju travnjaka i sportskih objekata

I dok se privode završni radovi drugoligaških uvjeta na Gradskom stadionu paralelno se provode i klupske aktivnosti na uređenje travnjaka na glavnom igralištu koji sada izgleda na prvoligaškom nivou. Naime, otkada se dva mjeseca zbog epidemije koronavirusa ne trenira niti ne igraju utakmice prišlo se sustavnom uređenje travnjaka od sijanja trave, košnje, čišćenja pa do obavljanja svih drugih poslova.

Sada se teren nalazi u takvom stanju da jednostavno mami osmijeh i razgaljuje dušu svih igrača, trenera, članova i simpatizera kluba koji navrate na Gradski stadion. Također su uloženi napori i na uređenju igrališta s umjetnom travom i čišćenju okoliša koje su dovele do pozitivne vizualne promjene cjelokupne vizure svih terena za igranje nogometa. Sve je to zasluga sadašnjeg marljivog domara Maria Ronjaka.

U prolazu je i sam bivši nogometni sudac Dejan Budić šetajući pored igrališta komentirao: „Ovako travnjak na Gradskom stadionu još nije izgledao u ovom stoljeću. Na ovako visokom nivou uređenosti igralište je izgledalo još samo prije 20-tak godina kada ga je održavao domar Ivan Gradinščak Zagi.“

Istodobno uz uređenje igrališta izvršeno je bojanje cjelokupne ograde oko tribina te samih stepeništa na tribinama. Posebna pozornost je posvećena uređenju i farbanju klupskih kabina za igrače i kućice za delegata na kojima su napisani nazivi i oslikan grb kluba koji estetski snažno i dekorativno djeluju na stadionu. Osim toga uređena je spikerska i novinarska prostorija. Pored navedenoga obojeni su jarboli za zastave, postolje semafora, golovi i ulazna vrata na igralište i tribine. Također se uređuje i okoliš oko Gradskog stadiona na kojem zahvaljujući višegodišnjem trudu spremačice Renate Ščap raste raznoliko cvijeće i ukrasno grmlje i drveće.

Navedene radove napravili su voditelj Nogometne škole Vrbovec Tihomir Bradić i Renata Ščap. Za kompletan ugođaj „novog stadiona“ trebalo bi još samo pofarbati plastične stolice, a bilo bi najbolje kad bi se iznašla financijska sredstva za postavljanje novih stolica. Dakako, da je to sada teško za očekivati da će se desiti u sadašnjem trenutku, ali i bez toga Gradski stadion će uskoro zasjati novim i puno ljepšim izgledom.

Kada se obave svi predviđeni radovi na Gradskom stadionu to će biti reprezentativno nogometno izdanje ne samo na nivou Zagrebačke županije nego i u hrvatskim okvirima. I dok će se radovi polako privoditi kraju, sada je na potezu vrbovečka Uprava predvođena predsjednikom Matom Jelićem i potpredsjednikom Draženom Prelogom da zajedno s trenerskom strukom krenu u formiranje seniorske momčadi za novo prvenstvo 2020.21.

Potrebno je na jesen okupiti igrački kadar koji će svojom kvalitetom jamčiti da se u novim drugoligaškim uvjetima Gradskog stadiona i ubuduće igra nogomet najmanje u trećeligaškom rangu natjecanja.