FOTO: Ekipa Kapljice skuhala najbolji čušpajz u Bistri

Dvadesetak kuharskih znalaca u pripremanju najboljih čušpajza svojim stručnim i istančanim okusom ocjenjivali su dobro poznati kulinarski chef Tomislav Špiček, Karmela Vukov-Colić, novinarka i voditeljica te vlasnica bloga Ciao Karmela i dobro poznata s malih ekrana, Željka Klemenčić koja je član žirija u poznatoj tv emisiji 3, 2, 1 kuhaj, a četvrti član žirija je predsjednik Udruge kuhara Bistranskog kraja Stjepan Lešnjak

Veliki kamenolom u Gornjoj Bistri zapravo i nije tako velik kad se tamo održava manifestacija kao što su „Dani Bistre“, a posebno kad je u pitanju „Čušpajzijada“, pa se već čulo da se razmišlja i o promjeni lokacije, ili pak – proširenju kamenoloma. No, bilo kako bilo, očito je da se manifestacija u organizaciji Općine Bistra te uz potporu brojnih bistranskih udruga i poduzetnika pretvorila u nezaobilazno mjesto na kojem je važno sudjelovati, ali i prisustvovati.

U to su se mogli uvjeriti svi koji su proveli subotnje popodne na Čušpajzijadi koja je bila centralno događanje 16. Dana Bistre. Dvadesetak kuharskih znalaca u pripremanju najboljih čušpajza svojim stručnim i istančanim okusom ocjenjivali su dobro poznati kulinarski chef Tomislav Špiček, Karmela Vukov-Colić, novinarka i voditeljica te vlasnica bloga Ciao Karmela i dobro poznata s malih ekrana, Željka Klemenčić koja je član žirija u poznatoj tv emisiji 3, 2, 1 kuhaj, a četvrti član žirija je predsjednik Udruge kuhara Bistranskog kraja Stjepan Lešnjak. Cijelo popodne odlična je atmosfera vladala među ekipama, a posebnu draž kuhanju dao je žiri svojim obilaskom ekipa za vrijeme kuhanja, dok su glazbenici uveseljavali publiku dok je s nestrpljenjem čekala da prvi čušpajz bude gotov.

-Sva jela bila su dobro spremljena i nije bilo ništa nejestivo. Vrlo dobro su svi čušpajzi začinjeni, a jedinu zamjerku mogli bi uputiti na to da su neki otišli previše u širinu. Ako kuhate mahune, onda mahune moraju biti glavne a ne meso, ako je to poriluk, onda se on mora isticati u čušpajzu. Naše bake nisu imale pet kila mesa da ga stave u čušpajz- slikovito je upute davao Špiček.

Ostali članovi žirija složili su se s ovom primjedbom, te su svima dali podstrek da nastave s kuhanjem čušpajza jer to je odlično jelo za cijelu obitelj.

Dani Bistre trajali su tijekom tri dana, a sve je započelo u petak kazališnom predstavom Kerekesh teatra „Biba“ nakon koje su svi iz šatora izašli suznih očiju – od smijeha.

Rezultati kuhanja bili su odlični, upravo kako je i opisao Špiček, pa nije bilo tazloga da vrijedne ne budu i nagrade. Treće plasirana ekipa, ove godine to je DVD Bistra, osvojila večeru u buffetu Domagoj čime ih časti Pharmatheka Consult, drugoplasirana ekipa ima osiguran Zipline Edison na otoku Krku a to će iskoristiti Ekomuzealci, dok će ekipa Kapljice koje su pobijedile uživati u čarobnoj jeseni na Plitvicama u trajanju od tri dana.

-Drago mi je da smo ponovno organizirali ovu manifestaciju i da su Bistrani zadovoljni što su iskazali velikim odazivom. Nadam se još većoj i boljoj manifestaciji iduće godine- rekao je na kraju načelnik Općine Bistra Danijel Drviš u trenucima kad je iznad kamenoloma započeo pravi ljetni pljusak.