FOTO: DVD Trebovec proslavio 100 godina rada, u novo stoljeće s dobrim temeljima daljnjeg napretka

Kroz društvo je od 1921 godine pa sve do danas prošlo gotovo 500 članova koji su svaki na svoj način obilježili povijest društva koja je krenula 11. kolovoza 1921. godine

U vikendu za nama stoljeće neprekinutog rada proslavio je DVD Trebovec. Kroz društvo je od 1921 godine pa sve do danas prošlo gotovo 500 članova koji su svaki na svoj način obilježili povijest društva koja je krenula 11. kolovoza 1921. godine. Tada je u Trebovcu na Skupštini Dobrovoljnog vatrogasnog društva općine Bregi i službeno osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo Trebovec.

-U drugo stoljeće ulazimo nikad jači i bolje opremljeniji. Ovo je naš vrhunac i vjerujem kako ćemo i dalje jačati- poručio je za proslave predsjednik DVD-a Trebovec Dražen Čvorišćec.

U narednih deset dana izlazi i monografija

O bogatoj povijesti društva kroz desetak dana izlazi i monografija na 200-tinjak stranica na kojoj su obuhvaćeni svi značajniji događaji u stogodišnjoj povijesti DVD-a Trebovec, kao i sela te okolnih društava. O povijesti društva u minulom vremenu govorio je zapovjednik Danijel Husarić, koji nije primijenio klasičan izvještaj, već je kroz kraću prezentaciju prikazao rad društva od 1921. do današnjih dana.

Kao što smo već spomenuli DVD Trebovec osnovan je 11. kolovoza 1921., kada je za zapovjednika imenovan Stjepan Husarić, dok je prvog predsjednika društvo dobilo 1924., a ta je čast pripala Đuri Hajduku, najjačem gospodarstveniku u Trebovcu u tim vremenima.
Kako su vremena prolazila i društvo je napredovalo; nabavljala se oprema (1926. nabavljena je prva ručna štrcaljka, koju društvu i danas posjeduje, op.a) podizao vatrogasni dom i spremište, čija je gradnja započela 1951. godine na mjestu gdje se i danas nalaze.

-Svoj obol gradnji dali su mještani koji su ga sami izgradili- napomenuo je zapovjednik Husarić te naveo kako je prodajom starog drvenog spremišta pribavljen novac za podizanje vatrogasnog tornja.

U posljednjih dvadesetak godina naglasak na radu s mladima

Natjecateljski aspekt društva krenuo je krajem četrdesetih godina, a pravi je interes kod članova nastupio tek šezdesetih godina.

-70-ih i 80-ih godina usmjerenost je bila na brzinske vježbe, koje su nam bile specijalnost- naveo je Husarić, istaknuvši kako društvo svoje zlatno razdoblje bilježi u posljednjih dvadesetak godina u kojima je težište stavljeno na rad s mladima.

-To je bila prekretnica i rad društva, pogotovo na natjecanjima krenuo je uzlaznom putanjom- kazao je zapovjednik DVD-a Trebovec.

Više od 100 članova

DVD Trebovec danas ima 119 članova, najvećim dijelom mladih, koji su i najveće bogatstvo društva.

-I dalje ćemo raditi s djecom i mladeži, ali isto tako želi zadržati i visoki nivo operativne spremnosti. Nastavit ćemo se odazivati na vatrogasna natjecanja, kao i održavati naš vatrogasni Kup. Kapitalno ulaganje kojem težimo je uređenje spremišta- izmjena krovišta, uređenje sanitarnog čvora, ureda DVD-a te sobe za naše goste, za što nam je Grad dao punu podršku- za kraj svog izlaganja istaknuo je zapovjednik Danijel Husarić.

Podrška Grada zajamčena

Rođendan stogodišnjaku čestitao je i predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, Slavko Povrlišek istaknuvši kako rad u vatrogastvu nema cijene.

-Želim vam puno uspjeha u tome što ste si zadržali. Mi ćemo vas podržati u svemu, a vidim da ste naišli na razumijevanje Grada- poručio je Povrlišek, dok je Dario Kezerić ispred Vatrogasne zajednice Grada i JVP Ivanić-Grad istaknuo kako je DVD Trebovec opstao u svim vremenima, koja su bila sve samo ne laka.

-Pred vama je svijetla budućnost- kazao je Kezerić, a s njim se složio i dogradonačelnik Tomislav Cuvaj.

-Ovdje vidim vrhunsko društvo i vi se za svoju budućnost ne morate brinuti, a Grad će vam tu uvijek biti na pomoć- istaknuo je Cuvaj.

Svečanost je kako to već biva završila podjelom priznanja zaslužnim članovima društva, kao i prijateljskim društvima i sponzorima koji su uvijek imali sluha za potrebe DVD-a Trebovec.