Vatrogastvo u Posavini ima bogatu povijest

FOTO: DVD Bukevje neprekidno djeluje 110 godina, Općina Orle povodom jubileja društvu uručila Plaketu

Povijest vatrogastva u Bukevju započela je 13. siječnja 1913.
DSC_0064

Protekle subote DVD Bukevje svečanom sjednicom proslavilo je vrijedan jubilej – 110 godina neprekinutog rada i djelovanja. O bogatoj povijesti društva koja je započela 13. siječnja 1913., referat je podnio predsjednik Ivan Ozimin Ptiček, istaknuvši kako je DVD Bukevje najstarije vatrogasno društvo na području goričke Posavine.

-Prvi spomen vatrogastva u Bukevju veže se uz učitelja Vinka Beka koji je službovao u bukevskoj školi do početka 1892. godine. Naime, u njegovom životopisu spominje se podatak da je za vrijeme 11-godišnjeg boravka u Bukevju pokrenuo vatrogastvo u Bukevju i Drneku. Vjerojatno ta inicijativa nije zaživjela pa se kao službeni nadnevak osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Bukevju navodi 13. siječnja 1913.- naglasio je Ozimin Ptiček.

Početak je bio skroman, no s godinama se napredovalo, nabavljala se oprema, početkom 80-tih godina prošlog stoljeća nabavljeno je i prvo vozilo, a članovi društva uz pomoć mještana podigli su i tadašnju gasilanu, odnosno vatrogasni dom, koji se nalazio na sadašnjoj lokaciji, gdje današnji Društveno-vatrogasni dom izgrađen tijekom 80-tih godina.

-U proteklih 110 godina bilo je uspona i padova u radu. Vrhunac aktivnosti bio je krajem 80-tih godina, kada je društvo imalo više od 200 pomažućih članova te više od 50 operativnih članova. Nažalost, 1993. dolazi do sveopće krize u radu društva, no zahvaljujući entuzijazmu pojedinih članova, društvo je ostalo na životu- rekao je predsjednik DVD-a Bukevje uz poruku;

-Danas smo malo, ali stabilno društvo.

Proslava ovako značajnog jubileja iskorištena je kako bi se zaslužnim članovima dodijelila priznanja, dok je općinski načelnik Ervin Vujica, društvu uručio Plaketu.

-Općinske vlasti se mijenjaju, a vatrogasci tu ostaju zauvijek i tome će tako i dalje biti zahvaljujući vašoj dobro volji i hrabrosti. Hvala vam na svim aktivnostima koje radite- poručio je Vujica, obećavši daljnju pomoć sukladno općinskim mogućnostima.

Proslavu su svojim nastupima uveličali članovi KUD-a Slavuj Bukevje.

Događanja
Orle