Brownfield investicija

FOTO: Dugo Selo i službeno dobilo Kulturni centar za posjetitelje vrijedan 1,9 milijuna eura

U Dugom Selu održana je završna konferencija obnove zgrade bivšeg Doma zdravlja i njezine prenamjene u Kulturni centar za posjetitelje s nizom sadržaja radi povećanja kvalitete života
DSC_8582

Grad Dugo Selo s uspjehom je proveo EU projekt za revitalizaciju brownfield lokacija za preuređenje starog Doma zdravlja u Kulturni centar za posjetitelje. Projektom je izvedena rekonstrukcija i prenamjena postojeće građevine, napuštene zgrade bivšeg Doma zdravlja u Kulturni centar za posjetitelje kako bi se riješio kvalitativni i kvantitativni nedostatak javne kulturne infrastrukture.

-Dugo Selo postat će regionalni centar kulture. Svi projekti koje provodimo imaju za cilj stvoriti uvjete za zadržavanje mladih- poručio je gradonačelnik Nenad Panian na završnoj konferenciji projekta, prisjetivši kako je i on sam nekada radio u toj zgradi Doma zdravlja.

-Ova zgrada ima dugu povijest. Bila je to nekada palača, pa čak i zatvor i dom zdravlja, dok smo sada dobili prelijep kulturni centar koji ćemo ispuniti ljudima- naglasio je Panian.

Planiranje prenamjene zgrade počelo je još 2011., šest godina kasnije projekt je obnovljen, a 2019. prijavljen na natječaj za EU sredstva.

-Uvidjeli smo da ovaj vrijedan prostorni resurs – brownfield lokaciju možemo obnoviti EU sredstvima. Iako su mnogi bili skeptični, uspjeli smo dobiti sredstva i provesti do sada najveći gradski projekt- istaknuo je pročelnik za financije i komunalno gospodarstvo Dean Dragičević.

Sam objekt će biti multifunkcionalan sa stalnim muzejskim postavom u prizemlju. Na prvom katu bit će uređena dvorana Gradske vijećnice, a u potkrovlju sedam učionica za edukativne sadržaje, skupove, koncerte i druga događanja.

-Sada nam još predstoji raspisivanje natječaja za opremanje zgrade za što će biti potrebno oko milijun eura- najavio je Dragičević.

Inače, projekt Kulturnog centra za posjetitelje bio je vrijedan 1.907.451,38 eura za koji su dodijeljena bespovratna sredstva EU u iznosu od 1.620.900,21 eura.

Događanja
Dugo Selo