FOTO: Dragutin Starjački i dalje na čelu Udruga pčelara Ban Josip Jelačić

Udruga pčelara zaprešićkog kraja Ban Josip Jelačić izabrala je novo vodstvo. Za predsjednika je ponovno izabran dosadašnji predsjednik Dragutin Starjački, a dopredsjednik je Željko Bogdan. Izabrani su i novu upravni i nadzorni odbor te druga tijela Udruge, a gotovo sedamdesetak članova i pedesetak gostiju čuli su i izvještaje o poslovanju zaprešićkih pčelara u prošloj godini. Neće ju pčelari pamtiti po dobru jer je bila iznimno nepovoljna za pčelare, a pomoći od institucija i nije bilo.

Zaprešićki pčelari jako dobro su educirani što zahvaljuju brojnim predavanjima tijekom godine poput praktičnih savjetovanja, botaničkog podrijetla meda, put k ekološkoj poljoprivredi – pčelarstvu, pristupi bolestima i liječenju pčela… To sve je pomoglo, kao i suradnja sa Srednjom školom Bedekovčina gdje je organizirana pčelarska škola, da čak 40 članova ima završenu pčelarsku školu.

Osim školovanja i briga o pčelama, pčelari su sudjelovali na brojnim manifestacijama i sajmovima, a organizirali su i izložbu posvećenu pčelama i prirodi. Na festivalu pčelarstva Zagrebačke županije prijavili su devet uzoraka od kojih je jedan dobio zlatnu medalju a ostali su bili brončani. 

Na Skupštini su se čula brojna upozorenja o opasnostima od izumiranja pčela čemu ponajviše doprinose klimatske promjene. Očuvati pčelu u ovakvim uvjetima nositi se s novim izazovima i razvijati nove tehnike i tehnologije glavni je izazov pčelarima u narednom razdoblju.