FOTO: Bogatstvo iz škrinji naših baka doista je veliko

U povodu Ribarsko-lađarske večeri, Savski lađari i ove su godine postavili zanimljivu izložbu narodnog ruha i običaja posavskog kraja

U povodu Ribarsko-lađarske večeri, Savski lađari i ove su godine postavili zanimljivu izložbu narodnog ruha i običaja posavskog kraja. Brojni posjetitelji mogli su tako pogledati izložbu „“ na kojoj se mogla vidjeti zanimljiva etnološka građa; stari namještaj, mnoštvo starih fotografija, niz drugih vrijednih etnoloških predmeta kao i brojne narodne nošnje.

-Imamo veliko bogatstvo u narodnim nošnjama. U odnosu na Slavoniju, mi Posavci imamo skromne nošnje, koje su zato radom i vezom jako bogate. Karakteristika naših nošnji je ta što imamo svečanu i radnu narodnu nošnju. Također, ovdje smo predstavili i nošnje za mlade žene, kao i za one udane, ali i nošnje za starije gospođe te za gospođe koje su žalovale- upoznao nas je s narodnim nošnjama Božidar Habeković iz Savskih lađara.

Svi izloženi eksponati, svjedoče o bogatoj povijesti posavskog kraja, na koju su Savski lađari itekako ponosni, zbog čega i njeguju i od zaborava čuvaju ste te starine.

-Na ovaj smo način željeli pokazati bogatstvo iz škrinji naših baka, što one još uvijek čuvaju. Vjerujte, ovo je jedinstvena prilika vidjeti na jednom mjestu ovakvo bogatstvo- rekao nam je Habeković.

A u bogatstvo posavskog kraja u nazočnosti načelnika Mate Čička uvjerio se i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

-Uvijek je važno čuvati tradiciju i biti svjestan svoje povijesti, kako je to bilo nekad, a kako je to danas. Kad sve ovo pogledamo vidimo da je sve to rađeno s puno ljubavi i truda. Lijepo je da se to čuva i da se tako prisjećamo svoje povijesti- istaknuo je ministar Bošnjaković.