Fond za obnovu nakon potresa do sada isplatio 3,43 milijuna kuna

U Ministarstvu graditeljstva trenutno je 347 zahtjeva na obradi, izvijestio je privremeni ravnatelj Fonda Damir Vanđelić
zagreb potres Sanjin Strukić/PIXSELL

Privremeni ravnatelj Fonda za obnovu nakon potresa Damir Vanđelić izvijestio je da je Fond tijekom siječnja zaprimio prvih 136 rješenja za naknadu štete od Ministarstva graditeljstva i do kraja mjeseca isplatio 99 naknada vrijednih 3,43 milijuna kuna. Za preostalih 37 rješenja, plaćanje ide danas ili sutra, dodao je.

Također, dogovorena je suradnja s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta kako bi se pomoglo građanima s ispunjavanjem zahtjeva s obzirom na to da je zaprimljen izrazito mali broj zahtjeva za obnovu te da se građani žale na prekompliciranu proceduru.

– Ispunjavanje zahtjeva je prvi korak i ide nažalost sporo. Fond koji je spreman za obnovu zapravo treba povući poteze da poveća broj zahtjeva koji se podnose. Na ovaj način bi trebalo biti preko 300 novih zahtjeva tjedno, što bi moglo biti oko 1200 zahtjeva mjesečno, u roku od par mjeseci bi mogli obraditi sve građane, najavio je Vanđelić.

U Ministarstvu graditeljstva trenutno je 347 zahtjeva na obradi, od toga najviše, 83, za obnovu višestambenih zgrada, stambeno-poslovnih zgrada, poslovnih zgrada ili obiteljskih kuća. Detaljne informacije za svaki zahtjev bit će objavljene na web stranici Fonda, odnosno za svaki isplaćeni zahtjev može se vidjeti koja je zgrada u pitanju, datum urudžbiranja zahtjeva, vrijeme obrade, datum isplate te iznos naknade.

Naposljetku, pripremljen je i plan nabave, a 99 posto javnih nabavi ići će putem elektroničkih dražbi.

– Dražba je alat nabave u kojoj niti jedan zaposlenik fonda ne može utjecati na ishod nabave. Smatram da je ta vrsta nabave izrazito prikladna da se otkloni bilo kakva mogućnost manipulacije tijekom nabave, istaknuo je.

Hrvatska
Ostalo