Ovo je njihov plan za Hrvatsku

Fokus i Republika predstavili program za parlamentarne izbore

Stranke predlažu reformu javnog sektora, vaučerizaciju zdravstva, smanjenje poreza na dohodak na 10 posto, ali i nagrađivanje istraživačkih novinara
Zagreb: Nađi i Vanđelić predstavili koalicijski predizborni program Emica Elveđi/PIXSELL

Stranke Fokus i Republika predstavile su program za nadolazeće parlamentarne izbore kojim predlažu reformu javnog sektora, vaučerizaciju zdravstva, smanjenje poreza na dohodak na 10 posto, ali i nagrađivanje istraživačkih novinara.

Program Fokusa i Republika bavi se onim problemima zbog kojih građani najčešće napuštaju Hrvatsku, a po njihovom sudu to su sporo i neefikasno pravosuđe, “okupirane institucije” te korupcija. S obzirom na to da najviše korupcijskih afera u zemlji otkrivaju zviždači i istraživački novinari, “oni bi trebali dobiti nagrade i do 30 posto od iznosa sredstava koji su ušteđeni u državnom ili lokalnom proračunu”, poručio je predsjednik stranke Republika Damir Vanđelić.

Kada bi se borbom protiv korupcije smanjio spomenuti postotak BDP-a, kazao je Vanđelić, u proračunu bi se oslobodilo 3 do 5 milijardi eura kojim bi Fokus i Republika financirale ostale mjere iz područja zdravstva, socijalne politike i stanovanja.

– U zdravstvu planiramo uvesti vaučere kroz koje bi riješili liste čekanja. To znači da vi imate pravo na zdravstvenu skrb, a ako ne možete dobiti takvu skrb u državnoj bolnici u razumnom vremenu, onda imate pravu na nju u privatnoj ustanovi. Što se tiče lijekova, njih treba plaćati avansno. Danas Hrvatska kasni preko dvije godine u plaćanju lijekova, što poskupljuje nabavu. Nije normalno da su lijekovi kod nas 30 posto skuplji nego u Sloveniji, rekao je predsjednik Republike.

Što se tiče problema nedostatka stambenog prostora po priuštivim cijenama, izborni program dviju stranaka predviđa ukidanje PDV-a prilikom kupnje prve nekretnine, smanjenje poreza na dohodak na 10 posto kako bi se povećala kupovna moć građana, veće oporezivanje kratkoročnog najma te besplatni studentski smještaj za sve studente koji ne žive u gradu u kojem pohađaju fakultet.

Hrvatskoj je također potrebna velika reforma javnog sektora, kazao je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, upozorivši da Hrvatska ima sve manje stanovnika, a sve više zaposlenih u tom sektoru.

– Treba napraviti racionalizaciju te uvesti mjerenje rezultata rada i ocjenjivanje kvalitete usluga od strane građana. To bi ujedno bila i podloga za nagrađivanje i napredovanje zaposlenika, poručio je Nađi.

Realizacija programa Fokusa i Republike dovelo bi do rješavanja pitanje mirovina, većih plaća i više investicija u gospodarstvo, istaknuo je Nađi, što bi bili osnovni preduvjeti za povratak iseljenih Hrvata u zemlju i njezin demografski oporavak.

Hrvatska
Politika