FILIPOVIĆ NAJAVIO: Kulturnu baštinu u Zagrebu obnavljat ćemo sredstvima Fonda solidarnosti EU

Istaknuo je da je sada bitno znanje, struka i podrška Vlade RH

Tomislav Miletić/PIXSELL

Kandidat HDZ-a, HSLS-a i HSU-a za zagrebačkog gradonačelnika Davor Filipović rekao je da će kulturnu baštinu u Zagrebu obnavljati sredstvima Fonda solidarnosti EU.

– Hrvatski povijesni muzej obnavljat ćemo iz 683,7 milijuna eura koje smo dobili iz Fonda solidarnosti EU a koji su nam postali dostupni poslije snažnog angažmana premijera Andreja Plenkovića. Učinit ćemo sve da tu kulturnu baštinu, koja je nažalost stradala u potresu, obnovimo u cijelom našem gradu, rekao je Filipović na konferenciji za novinare ispred nove zgrade Hrvatskog povijesnog muzeja.

Filipović je istaknuo da je, kako bi se obnovio Zagreb i njegova kulturna baština, sada bitno znanje, struka i podrška Vlade RH, a ne populističko-demagoške priče Tomislava Tomaševića ili priče o lažnom domoljublju i novim poslovnim modelima koje čujemo od Škore.

Da samo stručni ljudi mogu ispuniti obećanja smatra i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekavši kako ovo nije vrijeme za parole, populizam te olaka obećanja.

– Pred nama je obveza obnove kulturne baštine koja je strašno stradala u posljednjem potresu, ali i koja je bila godinama zanemarivana, između ostalog, i zbog nedostatka sredstava, kazala je.

Istaknula je i da je Vlada osigurala sredstva za hitne intervencije, ali se ni ona ne mogu realizirati, kako je rekla, ako u realizaciji programa i projekata ne budu angažirani najbolji stručnjaci.