DVD Čabdin već 125 godina služi na čast svome selu i mještanima

Zajedno sa prijateljima, kolegama vatrogascima, pokroviteljima i sponzorima, članovi DVD-a Čabdin proslavili su sinoć 125. rođendan postojanja svoga društva. Svečano je bilo u kongresnoj dvorani Princess centra u Jastrebarskom gdje se okupilo preko stotinjak gostiju i prijatelja čabdinskih vatrogasaca koji su ponosno proslavili veliku obljetnicu svoga društva. Među gostima bili su i pokrovitelj proslave gradonačelnik grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović i zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josip Novosel, te brojni predstavnici jaskanskih vatrogasnih društava.

-Dobrovoljno vatrogasno društvo Čabdin osnovano je 1893. zajedno s DVD-om Cvetković. Naime, prilikom osnivanja cvetkovačkog društva sudjelovali su i mještani Čabdina, od kojih je desetak bilo aktivnih vatrogasaca. Za vrijeme zajedničkog djelovanja, još davne 1924. godine u Čabdinu je izgrađen vatrogasni dom, a 1949. čabdinski su se vatrogasci odvojili od cvetkovačkih, i od tada Dobrovoljno vatrogasno društvo Čabdin djeluje samostalno. Danas broji preko 60 aktivnih članova- istaknuo je tajnik DVD-a Čabdin Tomislav Lončarić.

Društvo je osobito ponosno na svoj Tamburaški orkestar koji je osnovan 1997. pod dirigentskom palicom pokojnog profesora Stanka Filkovića koji ga je vodio punih 10 godina, nakon čega je njegov posao uspješno nastavio Natko Gaberc. Tamburaški orkestar DVD-a Čabdin nagrađen je za svoj rad Plaketom Grada Jastrebarskog, a danas okuplja petnaestak mladih glazbenika.

Na ovom velikom jubileju čabdinskim vatrogascima čestitao je gradonačelnik Zvonimir Novosel koji je najavio projekt kompletnog uređenja vatrogasnog doma u Čabdinu. Čabdinske vatrogasce ovom su prilikom pozdravili i Željko Popović i Josip Novosel istaknuvši kako su članovi društva, osim u svojoj osnovnoj djelatnosti, veoma aktivni u svim zbivanjima u svom naselju.

 

Događanja
Hrvatska