Drevni Delmati i Rimljani po 14. puta odmjerili snage u nogometu

U sklopu manifestacije “Dan Antike” u Sinju je po 14. puta odigrana revijalna nogometna utakmica između drevnih Delmata i Rimljana. Događanje se oslanja na povijesne činjenice povezane uz nadgrobni spomenik Gaja Laberija, dok je samostalni umjetnik Dean Poljak, izradio repliku istog te osmislio igru prilagođenu vremenu stele u svrhu promicanja teorije o nastanku nogometa na ovim prostorima.

Utakmica je zapravo kazališna predstava u kojoj glavne uloge tumače car Dioklecijan i carica Priska, kao i prigodni glazbari, sudci te deset delmatskih i rimskih igrača odjevenih u izvorne kostime, dok je cijeli komad zapravo komičnog karaktera nastao u organizaciji Udruge Promotor kulturnog događaja “Gaj Laberije”.

Uz središnje događanje, također je održan prigodni mimohod te popratni program koji uključuje smotru Legionara, borbe gladijatora, trbušne plesove, igre s vatrom, antičke plesne koreografije i dječju igru “Joker i Car Dioklecijan”. Uz članove PKD “Gaj Laberije” u provedbi je sudjelovala Rimska vojska iz Imotskog, KUD Trbušni ples Split, Sinjske mažoretkinje, Udruga Varuna iz Zagreba i Antun-Tun iz Samobora te Dioklecijanova legija iz Splita.