Doznajemo koja je zadaća korona-redara

Jedan korona-redar trebao bi voditi računa o provedbi epidemioloških mjera nad 50 osoba
PXL_040920_30012087 Željko Lukunić/PIXSELL

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut izjavio je kako će zadaća korona-redara biti da nadziru provođenje epidemioloških mjera nad 50 osoba koje borave u zatvorenom prostoru.

Nacionalni stožer Civilne zaštite objavio je odluke kojima se uvodi obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima i ograničavaju društvena okupljanja, na kojima se očekuje više od 50 ljudi.

-Korona-redari su jedna od mjera koji su propisani preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo; to su osobe koje vlasnici objekta odrede i njihova zadaća je provoditi epidemiološke mjere HZJZ-a- rekao je Trut za večerašnje Vijesti RTL-a.

Dodao je kako ih na terenu možemo očekivati već od sutra. Jedan korona-redar trebao bi voditi računa o provedbi epidemioloških mjera nad 50 osoba.

-Svaki objekt koji prima više od 50 osoba, na svakih 50 osoba mora imati po jednog korona-redara-naglasio je Trut.

Prvi dan provođenja novih preporuka i mjera prošao je uredno, kaže Trut. Inspektorat je proveo 258 nadzora ugostiteljskih objekata, a izrečeno je 16 kršenja mjera, poput nepridržavanja razmaka te nenošenje ili nošenje maske na nepravilan način u objektima.

Istaknuo je kako gosti, primjerice u restoranima, moraju nositi maske i o tome računa vodi vlasnik objekta. Ako gosti odbiju nositi masku, moraju biti zamoljeni da napuste objekt, u suprotnom kaznu snosi vlasnik objekta.

-Sve ovo nije radi kažnjavanja, sve ovo radimo radi i edukacije i podizanja odgovornosti svih nas sukladno epidemiološkim mjerama te da zaštitimo jedni druge. Kazne nisu cilj, nego potaknuti građane da se ponašaju sukladno epidemiološkim preporukama- zaključio je Trut.

Hrvatska
Ostalo