Doznajemo kakve se mjere spremaju za ponedjeljak

Ministar  Božinović je poručio  i da policijski sat nije opcija, kao ni totalni lockdown

Ranko Šuvar / CROPIX / Pool

Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio nakon sastanka u Vladi da će sutra biti predstavljene nove epidemiološke mjere u borbi protiv koronavirusa, no neće se uvoditi niti totalni lockdown ni policijski sat.

-Sutra ćemo izaći sa setom novih mjera fokusiranih na ograničavanje bliskih kontakata, što je svaki kontakt u zatvorenom prostoru manji od dva metra a na otvorenom prostoru manji od metar i pol- istaknuo je Božinović na konferenciji za novinare nakon sastanka Vlade RH o pripremi Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske  do 2030. te Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, na kojem je premijer Andrej Plenković najavio i nove mjere u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Ministar  Božinović je poručio  i da policijski sat nije opcija, kao ni totalni lockdown.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je cijeli niz preporuka s porukom da gospodarstvo ne smije stati, ali i bolnice moraju funkcionirati, naglasio je.

-Sve što radimo je postrožavanje mjera, ali još uvijek s glavnim ciljem da se zadrže gospodarske aktivnosti, kakav-takav društveni život te da se održi zdravstveni sustav dostupan onima kojima je potreban- rekao je Božinović. Naglasio je da je to ideja kojom Nacionalni stožer civilne zaštite nastupa kroz cijelo ovo razdoblje.

Provedbu epidemioloških mjera pratit će inspekcija civilne zaštite, državna inspekcija i policija. Sastavni dio nove preporuke bit će i preporuke poslodavcima u smjeru da organiziraju, kada je to moguće, rad od kuće.

-Preporučit ćemo da se smanje privatna druženja, proslave i svadbe koje su se pokazale kao mjesta gdje se najbrže širi koronavirus- rekao je Božinović.