Doznajemo detalje petog kruga poreznih reformi

Porezna politika usmjerava se na poticanje pozitivnog poslovnog okruženja, stimuliranja investicija, rasta plaća i standarda građana, rekao je ministar Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je u Saboru četiri zakonska prijedloga iz petog kruga porezne reforme, poručivši da je porezna politika u funkciji poticanja pozitivnog poslovnog okruženja, stimuliranja investicija, rasta plaća i standarda građana.

Predloženo je snižavanje stope poreza na dohodak s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto, a Marić je rekao da u ovom trenutku u Hrvatskoj 1,8 milijuna od 2,8 milijuna obveznika poreza na dohodak niti ne plaća taj porez s obzirom na visinu dohotka.

– Ukupni efekt bit će dvije milijarde kuna, ali to neće ići na teret lokalne samouprave nego na teret državnog proračuna, poručio je Marić.

Istaknuo je kako je u sklopu porezne reforme proširen krug neoporezivih primitaka s 2500 kuna na godišnjoj razini na 13.000 kuna, koje danas godišnje može poslodavac isplatiti bez javnih davanja. U sklopu porezne reforme Fond izravnanja ne nestaje, nego ostaje i sredstva će ići za slabije razvijene općine i županije, naglasio je Marić. Izmjena će biti i u ostvarivanju dohotka od imovine, primjerice iznajmljivači stanova neće više morati ovjeravati ugovore kod javnog bilježnika prije porezne uprave.

– Ako se odluče za ovjeravanje kod javnog bilježnika, neće morati odlaziti u poreznu upravu, jer je javni bilježnik obavezan proslijediti ugovor poreznoj upravi, objasnio je ministar.

U izmjenama poreza na dobit Marić je pojasnio da je riječ o snižavanju opće stope za sve koji imaju godišnji promet do 7,5 milijuna kuna s 12 posto na 10 posto, a riječ je, istaknuo je, o oko 90 posto obveznika poreza na dobit.

– Ovo je stimulans poduzetnicima i poslodavcima za investicije i zapošljavanje, istaknuo je.

Radi poboljšanja položaja dužnika i poduzetnika daje se poticaj kreditnim institucijama da pozitivno upravljaju potraživanjima i da s dužnicima dogovore djelomični ili potpuni otpis potraživanja.