Doviđenja, kino Europa!

Posljednji dan rada kina, 30. svibnja od 18 sati ispratit će se u gorko-slatkom, ali kolektivnom druženju uz filmove, glazbu i širom otvorena vrata

Odbrojavanje do posljednje kino predstave kulminirat će zatvaranjem kina Europa 1. lipnja na neodređeno vrijeme. Ipak, programom Doviđenja, kino Europa! svečano zaokružujemo naših zajedničkih 11 godina s publikom.

-Zato naš posljednji tjedan u kinu provodimo s aktualnim i važnim filmovima i raznim događanjima. U velikoj dvorani kina Europa posljednji tjedan vrte se četiri doista kultna ostvarenja, a program započinje tjeskobnim trilerom Nadnica za strah Henrija-Georgesa Clouzota koji je 1953. godine nagrađen Grand Prixom u Cannesu i Zlatnim medvjedom u Berlinu. Beznadnost ljudske egzistencije, ali i malovrijednost života u kapitalizmu, uzbudljivo su prikazani u priči o četiri pustolova koji se prihvate opasnog posla – prijevoza eksplozivne tekućine do naftnih izvora udaljenih nekoliko stotina kilometara- poručuju iz kina Europa.

Također, svi zainteresirani mogu pogledati i film Licem u lice, Ubiti pticu rugalicu i Požudu, kojim je is ve započelo 2008. godine. Uz programe u velikoj dvorani, posljednji tjedan u kinu Europa obilježit će se i u dvorani Müller.

-Do kraja odbrojavamo uz filmove iz programa Moj prvi odlazak u kino na kojima očekujemo puno najmlađih gledatelja i njihov prvi susret s velikim platnom, zatim uz film Moj život s Jamesom Deanom (2017.) iz programa Queer MoMenti u organizaciji udruge Domino i projekcijom filmova umjetnika i redatelja Kevina Jeromea Eversona, čiji opus čine angažirani filmovi koji na velika platna donose svakodnevicu uglavnom podzastupljene radničke klase Afroamerikanaca. Nakon retrospektiva u Muzeju Whitney, Tate Modern, Centru Pompidou, Viennaleu i Festivalu u Rotterdamu Multimedijalni institut organizira prvo predstavljanje Eversonova opusa u Hrvatskoj, i to uz prisustvo autora!- poručuju iz kina.

Posljednji dan rada kina, 30. svibnja od 18 sati ispratit će se u gorko-slatkom, ali kolektivnom druženju uz filmove, glazbu i širom otvorena vrata.

– I to je to. Nema više. Vidimo se u kinu Europa još sljedeći tjedan. Dođite na posljednje predstave i ispratite vaše omiljeno kino u neizvjesnu budućnost- za kraj će vodstvo kina.