Potvrdio ministar Piletić

Do ljetne stanke izmjene zakona u korist roditelja njegovatelja

Novim izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi osnažit će se položaj roditelja njegovatelja
marin piletićDavor Puklavec/PIXSELL

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić potvrdio je da će izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, kojima će se, kako kaže, osnažiti položaj roditelja njegovatelja, biti upućene u saborsku proceduru do početka ljetne stanke, odnosno do 15. srpnja.

Prijedlog Vlade bit će da se dodatno osnaži položaj roditelja i njegovatelja i da se svakako u zakon uvrsti i pravo na status nakon smrti djeteta, rekao je Piletić u izjavi novinarima na marginama obilježavanja 30. godišnjice osnutka Matice hrvatskih sindikata.

– Poruka roditeljima njegovateljima je da smo intervenirali i da ćemo intervenirati i dalje. Da ćemo osnažiti njihov status kroz izmjene Zakona o socijalnoj skrbi koje će do početka ljetne pauze doći u Hrvatski sabor. Želimo uključiti sve korisničke skupine, sve udruge koje zastupaju roditelje njegovatelje, sve udruge koji provode osobnu asistenciju i bave se s tom korisničkom skupinom, rekao je.

Hrvatski sabor danas bi trebao glasati o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi koje je predložila oporbena Anka Mrak Taritaš (Centar), a temeljem kojih bi roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta naknadu primali još šest mjeseci, odnosno ne bi odmah morali na burzu. Piletić je danas tim povodom rekao kako je Zakon o socijalnoj skrbi “osjetljiv” te ga ne bi bilo dobro mijenjati na ishitren način i “bez stručne analize”.

– Krajnje je licemjerno da su oni koji su predložili ovaj zakon prije samo godinu i pol glasali protiv izmjena zakona kada smo uvećavali naknadu za roditelje njegovatelje, poručio je.

Hrvatska
Politika