Demografske mjere Rugvice daleko su iznad hrvatskog prosjeka, načelnik Čičak vjeruje kako će one tek polučiti pravi rezultat

O demografskim mjerama Općine Rugvica porazgovarali smo s načelnikom Mato Čičkom

Robert Anic/PIXSELL

Rugvica po novom popisu stanovništva ima 7.108 stanovnika što je 691 stanovnik manje nego 2011. godine kada ih je bilo 7.871. No, i uz to smanjenje Rugvica je druga općina po broju stanovnika u Zagrebačkoj županiji. I dok druge sredine imaju daleko veći gubitak stanovništva, Rugvica je demografskim mjerama i mjerama za povećanje standarda života mladih pokrenula određen trendove kako bi se iseljavanje mladih spriječilo. Valja naglasiti kako je Rugvica jedna od rijetkih općina koja je ukinula prirez.

-Bili smo svjesni da ćemo imati određeni gubitak stanovnika, tako da nas to nije iznenadilo. Vjerujem kako ćemo dobrom politikom i mjerama koje su daleko iznad svih općina, ali i gradova uspjeti privući nove mlade obitelji, ali i zadržati ljude na ovim prostorima, kako bismo svi zajedno mogli graditi još bolju i uspješniju Rugvicu- kaže nam načelnik Mato Čičak.

Izgrađena dva dječja vrtića

Unazad nekoliko posljednjih godina Općina je uvela brojne demografske mjere koje ju svrstavaju u sam hrvatski vrh kada su posrijedi mjere namijenjene mladima. Neke od njih načelnik Čičak uveo je daleko prije nego njegove kolege.

-Posebno nas raduje što smo od početka mandata do danas izgradili dva vrtića u Jalševcu Nartskom, a osnovali smo i vlastitu Ustanovu dječjeg vrtića. Kao Općina sufinanciramo programa dječjeg vrtića u iznosu od 1.150,00 kuna za prvo, 1.250,00 kuna za drugo, a za svako treće i svako iduće dijete 1.350,00 kuna, a sufinanciranje asistenta u vrtiću u iznosu od 850,00 kuna- navodi načelnik Mato Čičak te ističe kako ukupni godišnji troškovi održavanja vrtića i plaća približno iznose 5 milijuna kuna.

Patrik Macek/PIXSELL

Dakako, Općina je velikodušna i kada su posrijedi naknade za novorođenu djecu koje su također povećane pa sada iznose 3.000,00 kuna za prvo i drugo dijete, a za treće i svako sljedeće dijete 5.000,00 kuna. Iznos ukupno podijeljenih naknada na godišnjoj je razini 295.000,00 kuna.

-Ono što smo lani uveli kako novitet bila je novčana pomoć za poboljšanje kvaliteta života djece od 2. do 18. godine života, gdje smo svakom djetetu isplatili 300 kuna. Ukupno smo za tu namjenu isplatili 307.800,00 kuna- kaže načelnik, koji je među prvima u Zagrebačkoj županiji uveo besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce još 2015. godine.

Kako bi se uvjeti u školi još dodatno poboljšali tijekom 2021. izgrađen je novi spojni hodnik između Osnovne škole Rugvica i Sportske dvorane, a nastavljeno je i opremanje škole i unaprjeđenje uvjeta u kojima se odvija nastava u iznosu od 1.000.000,00 kuna.

Besplatan prijevoz srednjoškolaca i studenata

-Mladi su naša budućnost i prema njima je orijentirana naša politika od samog početka. Lani smo izdvojili više od 1,2 milijuna kuna za prijevoz srednjoškolaca i studenata koji je za njih u potpunosti besplatan. Studentima u dva navrata tijekom godine isplaćujemo po 700 kuna, što je na godišnjoj razini 1400 kuna. Samo lani za tu smo namjenu isplatili 217 tisuća kuna. Nastavili smo s nagrađivanje najboljih studenata i učenika strukovnih i općih smjerova, a za sve učenike srednjih škola koji pohađaju i nastavu glazbenog obrazovanja bilo osnovnoškolskog ili srednjoškolskog osigurana je novčana naknadna u iznosu od 1.400,00 kuna. Nastavili smo i s postavljanjem novih autobusnih nadstrešnica i izgradnjom novih nogostupa do istih kako bi se djeci i mladima osigurao siguran i adekvatan odlazak u školu, fakultet ili posao- nabraja nam dalje načelnik, koji kroz razne načine potiče mlade i na bavljenje sportom.

Robert Anic/PIXSELL

-S 1.550.000,00 kuna sufinanciramo Sportsku zajednicu i naše klubove u kojima naši mladi sportaši iz godine u godinu postižu sve bolje rezultate. Ponosni smo na to, kao i na činjenicu da u našim klubovima trenutno treniraju i neki od reprezentativnih kandidata. Također, diljem općine nastavili smo s izgradnjom i opremanjem sportskih terena i igrališta za djecu i mlade. Nakon što smo izgradili street workout vježbalište, lani je naša općina dobila i prvu teretanu na otvorenom. Vrhunac ulaganja u sportsku infrastrukturu bit će izgradnja novog sportskog centra koji će sadržavati nogometne terene, svlačionice, teniske terene i popratne sadržaje- priča nam načelnik Mato Čičak.

Između ostaloga, Općina tijekom godine potpuno besplatno organizira ljetne igraonice za djecu, koje iz godine u godinu imaju sve više polaznika, tako da ja lani uoči nove školske godine održano i prigodna vikend igraonica i druženje. A među brojnim događanjima ističe se i domaćinstvo Sportskih igara mladih.