Delta varijanta najproširenija među mladom populacijom, od ponedjeljka i nove mjere

U Hrvatskoj je danas 87 novozaraženih koronavirusom

Davorin Višnjić/PIXSELL

U protekla 24 sata na području Hrvatske obavljeno je 3 678 testiranja, od čega se 87 nalaza pokazalo pozitivnim na SARS-CoV-2 virus. Drugim riječima, od početka epidemije potvrđeno je 360 680 slučajeva zaraze, od toga je 612 aktivna.

Među njima je 115 pacijenata na bolničkom liječenju te četiri na mehaničkoj ventilaciji. Preminulih nema.

Od jučer se oporavilo 99 bolesnika, ukupno su ozdravile 351 842 osobe, dok su pod mjerom samoizolacije 3 353 stanovnika.

Capak: Za očekivati je da ima preminulih među osobama cijepljenim s dvije doze

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je aktualnu epidemiološku situaciju usporedivši pritom podatke proteklih tjedana. Tako dok danas brojimo 87 novozaraženih osoba, prije tjedan dana bilo ih je 92, a prije dva tjedna 118. U proteklom tjednu imali smo sveukupno 443 novozaražene osobe, što je za razliku od tjedna prije i 415 tadašnjih novih slučajeva, skok od 6,7 posto.

Trenutna 14 dnevna incidencija je 28,4 novozaraženih na 100 000 stanovnika, u čemu prednjači Zadarska s 216,5, a na začelju je Istarska županija s 1,9. Na ljestvici zemalja Europske unije po 14 dnevnoj incidenciji smo na 12. mjestu, a po ukupnoj stopi smrtnosti na milijun stanovnika, koja iznosi 2 027, nalazimo se na 20. mjestu među zemljama EU.

Capak se ovom prilikom osvrnuo i na jučerašnji podatak kako je Klinička bolnica Dubrava ipak zabilježila osam smrtnih slučajeva među potpuno procijepljenim stanovništvom rekavši kako Hrvatski zavod za javno zdravstvo do jučer nije zaprimio nikakvu obavijest o tome.

Podsjetio je da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo nedavno objavio podatke o oboljelim i hospitaliziranim cijepljenim stanovništvom, a koji su uključivali podatke do 19. svibnja. Tada, tvrdi Capak, nije evidentirana niti jedna smrt među cijepljenom populacijom koje je danas četiri puta više.

– Za očekivati je da ima osoba koje su umrle od covida, a cijepljenje su s dvije doze. To se upravo analizira u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i uskoro ćemo izaći s tim podatcima, rekao je Capak zaključivši da se mortalitet prati na temelju anketa koje na dnevnoj bazi šalju bolnice, dok prijava smrti koju ispunjava mrtvozornik, što definitivno određuje uzrok smrti, ide u Državni zavod za statistiku, a ti će podatci biti poznati u rujnu.

Markotić: Najveći rizik za širenje delta varijante predstavlja noćni život

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” podijelila je informacije s jučer održane EU znanstvene platforme.

Naime, izvješće Europskog centra za kontrolu bolesti govori o tome da delta varijanta koronavirusa preuzima primat u Europi, zasad varira po državama, a očekuje se da potpuno zavladati Europom do kraja kolovoza, ako ne i ranije.

– U ovom trenutku, kao što smo viđali s alfa varijantom prošle godine, delta varijanta virusa se iznimno brzo širi među mlađom populacijom zato što su ljetni mjeseci te mladi imaju aktivnosti i putovanja. Trenutno se u najgoroj situaciji nalaze Portugal, Cipar i Španjolska. Zajednički zaključak svih njih je da najveći rizik predstavlja noćni život, rekla je Markotić nadodavši kako se iz tih zemalja delta varijanta raspršila diljem Europe, kao što je o tome na sastanku izvijestila Belgija.

Njihova istraživanja pokazala su, također da se u prosjeku delta varijanta virusa proširila na 20 do 25 bliskih kontakata, zbog čega je još jednom pozvala na cijepljenje jer ono “omogućava da budemo zdravi, da budemo slobodni i možemo se slobodno kretati i živjeti, da se možemo vratiti normalnom životu” i “pretvorimo covid u jednu običnu respiratornu bolest”.

Nove mjere u Primorsko-goranskoj županiji

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je novu odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Primorsko-goranske županije, rekao je ministar Davor Božinović koji je na današnjoj konferenciji pozvao sve da skinu maske jer je uvjet za prisustvovanje bila digitalna covid potvrda.

Njima se uvodi zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 20 osoba na jednom mjestu, osim ako je riječ o digitalnim covid potvrdama te koje je dopustio stožer tamošnje jedinice samouprave. Također, okupljanja vezana uz profesionalne umjetničke izvedbe i programe dozvoljena su samo ako su na njima prisutne osobe s covid potvrdom.

Odluka na snagu stupa 12. srpnja te će trajati do 31. srpnja.