Darjan Budimir predstavio višemilijunske mjere pomoći gospodarstvu i građanima Dugog Sela

Predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir, ujedno i predsjednik HDZ Dugo Selo, predstavio je višemilijunske mjere pomoći gospodarstvu i građanima Grada Dugog Sela zbog epidemije koronavirusa

Predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir, ujedno i predsjednik HDZ Dugo Selo, predstavio je višemilijunske mjere pomoći gospodarstvu i građanima Grada Dugog Sela zbog epidemije koronavirusa.

Mjere pomoći obuhvaćaju oslobađanje plaćanja: komunalne naknade za tri mjeseca, naknade za uređenje voda, poreza na potrošnju, vrtića i produženog boravka, Glazbene škole i POU-a, zakupa javnih površina i prostora, odvoza komunalnog otpada, paušala za vodu i plin; odgodu plaćanja: komunalne naknade i komunalnog doprinosa, svih ovrha; 50.000,00 kn za socijalnu samoposlugu Crvenog križa. 

Mjere štednje su: hitan rebalans Proračuna i smanjenje rashodovne strane Proračuna, racionalizacija i smanjenje svih troškova, smanjenje plaća gradonačelniku i zamjenicima, smanjenje naknada Gradskom vijeću, zabrana novog zapošljavanja, zabrana sklapanje ugovora o djelu, obustava isplata političkim strankama i naknada članovima Upravnih vijeća, otkazuju se manifestacije, suspenzija javnih nabava. Programi socijalne skrbi i pronataliteta, sredstva za vatrogasce i Crveni križ ostaju. Kako se čulo, ovaj prvi paket mjera pomoći, izrađen je uz konzultacije s poduzetnicima, građanima i roditeljima, a mjere će se usvojiti na narednim sjednicama Gradskog vijeća Grada Dugog Sela.

-Zbog nedostatka proaktivnosti i razumijevanja od strane gradonačelnika, te zbog višemjesečnog uskraćivanja financijskih podataka potrebnih za uvid u stanje Proračuna i gradskih financija, ove mjere izrađene su prema planiranom Proračunu za 2020., ali tako da Proračun financijski može pokriti ove mjere. Po izvodu iz prihoda Proračuna grada za 2020. Ukupni prihodi i primici iznose 109.4 milijuna kuna, prihodi od poreza 44,4 mil.kuna, od komunalnog doprinosa i naknade 11,4 milijuna kuna. Drugi gradovi i općine u RH već su donijeli niz mjera, a Dugo Selo stoji. Za prošlu sjednicu Gradskog vijeća pripremljeni su materijali samo za oslobađanje od plaćanja roditelja djece iz gradskog vrtića. Kao odgovorni ljudi, preuzimamo inicijativu i predlažemo ove mjere pomoći i štednje da poduzetnici i građani osjete da postoji briga Grada o njima i da ne budu u neizvjesnosti- naveo je Budimir.

Mjere su izrađene prema planiranom trajanju ove krize do kraja lipnja 2020. godine. Nakon dobivanja svih potrebnih podataka i dokumenata, pristupit će se izradi drugih mjera pomoći, a sve će ovisiti o trajanju ove krize i o veličini ekonomskih posljedica. Vlada RH donijela je posebne mjere kojima će pomoći gospodarstvu i građanima, a Grad Dugo Selo dužan je prema odlukama Vlade RH postupati u cilju racionalizacije troškova i donošenju svih potrebnih mjera i odluka, smatra Budimir.

-Potrebno je učiniti sve da se u vrijeme ove krize izazvane pandemijom koronavirusa gradske i proračunske mogućnosti maksimalno usmjere na pomoć poduzetnicima i građanima, sve unutar gradskih nadležnosti. Mjere su izradili članovi Gradskog odbora HDZ-a Dugo Selo. Sudjelovali su i složili su se i koalicijski partneri BM 365 s kojima činimo većinu u Gradskom vijeću, ali smo sigurni da će ove mjere podržati svi vijećnici te da ćemo svi zajedno sudjelovati u eventualnoj razradi ovih mjera, kao i u izradi i donošenju drugih mjera. Pozivamo sve građane da se i dalje pridržavaju svih mjera u borbi protiv koronavirusa te da poštuju sve upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske- rekao je na kraju prezentacije Darjan Budimir. 

Više o mjerama pomoći doznajte OVDJE.