Darjan Budimir: Postojeća situacija traži solidarnosti i odricanje svih, no žalosti nas gradonačelnikovo odbijanje smanjenja plaće i prijetnje Dječjem vrtiću

Predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir najavio je novu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će se na dnevnom redu naći mjere pomoći građanima i poduzetnicima. Ono što ga naročito žalosti gradonačelnikovo je odbijanje smanjenja plaće i prijetnje Dječjem vrtiću

Predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir najavio je novu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će se na dnevnom redu naći mjere pomoći građanima i poduzetnicima. Ono što ga naročito žalosti gradonačelnikovo je odbijanje smanjenja plaće i prijetnje Dječjem vrtiću.

Kako je u priopćenju istaknuto Budimir će sjednicu koja će održati elektroničkim putem sazvati u ponedjeljak, a na istoj će se raspraviti odluke o mjerama pomoći gospodarstvu i građanima, odluka o mjerama štednje, te odluka o smanjenju naknada gradskim vijećnicima.

-Među mjerama je oslobađanje i odgoda plaćanja komunalne naknade, odgoda komunalnog doprinosa, oslobađanje plaćanja javnih površina i poslovnih prostora, oslobađanje plaćanja vrtića, produženog boravka, Glazbene škole, 50.000,00 kuna za socijalnu samoposlugu Crvenog križa, oslobađanje plaćanje odvoza otpada za određene poduzetnike, oslobađanje plaćanja poreza na potrošnju…- priopćio je Budimir te istaknuo da gradonačelnik i dalje ne poštuje zakone Republike Hrvatske i odbija dostaviti gradskim vijećnicima podatke o stanju gradskih financija, te izvršenju Proračuna.

-Jako je teško donositi precizne mjere i surađivati dok gradonačelnik podcjenjuje Gradsko vijeće i sve djelatnike Grada i gradskih ustanova, a nalazimo se u posebnim okolnostima u kojima je potrebna suradnja i zajedništvo- kaže Budimir.

Između ostaloga, predsjednik Gradskog vijeća osvrnuo se i na nedavne medijske istupe gradonačelnika.

-Sramotno je da se uspoređuje s Vladom RH, on koji nije niti prije, a niti za vrijeme ove krize donio niti jednu mjeru za gospodarstvo i građane. Napada Vladu RH, onu koja je zaslužna za poreznu reformu kojom je Grad Dugo Selo dobio 15 milijuna kuna više godišnje u Proračunu! Onu Vladu koja je značajno pokrenula ugovaranje EU projekata i zbog koje Grad Dugo Selo provodi sve svoje projekte sufinancirane sredstvima EU.

Umjesto pristupa kojega imaju većina odgovornih načelnika i gradonačelnika u ovoj krizi koji predlažu i zajedno sa svojim vijećima donose potrebne odluke i mjere, te koji postupaju po Zaključku Vlade RH i smanjuju sve troškove i racionaliziraju poslovanje, naš gradonačelnik i dalje nenamjenski i nepotrebno troši novce građana. U vremenu krize sklapa nekakve ugovore s nepoznatim konzultantima koji pod krinkom ušteda neovlašteno zadiru u osobne podatke gradskih službenika i djelatnika ustanova i Dječjeg vrtića i nejednako im ukida prava. A ukupne uštede iznose manje od troškova „konzultanta“, potpuno nepotrebnog troška jer Grad ima zaposlene pravnike i ekonomiste. Po kojoj osnovi ga je angažirao, koliko to košta građane, gdje su osigurana sredstva za tu namjenu? Zašto je gradonačelnik neovlašteno povjerio osobne podatke zaposlenih vanjskom konzultantu?- napominje Budimir te ističe kako gradonačelnik poziva ravnatelje i direktore gradskih ustanova i trgovačkih društava na ”informativne razgovore” s izvjesnim „konzultantom“ koji im prijeti ne birajući riječi i sredstva, stavlja im na stol već pripremljene odluke tražeći da ih bespogovorno potpisuju i potom provode.

-Na tim se sastancima imenovani navodno ne želi niti predstaviti. Radi se o neviđenim metodama, pritiscima pa i nekoj vrsti nasilja na koje nema pravo. Većina predloženih akata u nadležnosti je Gradskog vijeća i upravnih vijeća ustanova, dok gradonačelnik nema takve ovlasti. Posebno nema ovlasti prijetiti zaposlenicima da će ih staviti na minimalac. Poseban paradoks je činjenica da je većinu članova upravnih vijeća imenovao sam gradonačelnik. Ne vidim nikakvu potrebu da se gradonačelnik ponaša na ovakav način i da pokušava Gradskom vijeću i upravnim vijećima i ravnateljima oduzeti njihove zakonske ovlasti- ističe predsjednik Gradskog vijeća kojem je jasno, kao i zaposlenicima gradskih ustanova i trgovačkih društava da se u ovim uvjetima mora i treba preispitati svaka stavka rashodovne strane proračuna, pa i plaće zaposlenih.

-Međutim, u tome je gradonačelnik zaobišao sebe i svoje zamjenike jer odbija predložiti smanjenje svoje plaće, ali i dalje pokušava obmanuti javnost da je volonter za nula kuna. Postojeća situacija traži solidarnosti i odricanje svih, ali ne daje gradonačelniku za pravo da ucjenjuje i da prijeti. Sve gradske ustanove i trgovačka društva imaju svoja tijela, koja znaju i mogu donositi sve odluke bez prijetnji i zastrašivanja- poručuje Budimir.

Inače, Gradsko vijeće prvo je istupilo sa smanjenjem svojih prava koja će se smanjiti na sljedećoj sjednici, na kojoj će donijeti brojne mjere za građane i poduzetnike.

-Građani i sve djelatnice i djelatnici vrtića i gradskih ustanova da mogu mirno spavati jer nećemo dopustiti ovakvo iživljavanje gradonačelnika. Srećom da većina ovih mjera nisu u njegovoj nadležnosti. I prijetnja minimalcem je pucanj u prazno. Koliko ga itko više shvaća ozbiljno govori i činjenica da sva tri upravna vijeća gradskih ustanova nisu prihvatila njegove nezakonite prijedloge za nejednaka ukidanja radnih prava- zaključuje predsjednik Gradskog vijeća.