Dani Jelačića u novom ruhu

Pametni i kreativni turizam implementiran kroz platformu novih doživljaja zaprešićkog kraja kao temelj uspješnog razvoja

U Vršilnici Novih dvora Jelačićevih u Zaprešiću predstavljen je program ovogodišnjeg izdanja manifestacije Dani Jelačića, te njen novi središnji program „Trenutak uspomene s banom“. Radi se o interaktivnoj predstavi u zabavno-tematskom Jelačić vlaku koji sve posjetitelje s Glavnog zagrebačkog kolodvora vraća u prošlost; u davnu 1849. na imanje bana Josipa Jelačića.

-Dani Jelačića održavaju se već 24. godine tradicionalno u listopadu, mjesecu u kojem je rođen sam ban Josip Jelačić, te upravo na njegov rođendan, 16. listopada Grad Zaprešić obilježava Dan grada- podsjetio je gradonačelnik Željko Turk koji je pozdravio sve okupljene i istaknuo kako ga veseli novi program kojim će Zaprešićanke i Zaprešićani obilježiti rođendan svoga grada.

Desetodnevni program

Kroz desetodnevni program svi će posjetitelji moći uživati u raznolikom sadržaju: koncertima popularnih domaćih izvođača, večerima poezije, plesa i pjesme zaprešićkih KUD – ova, vođenim dnevnim i noćnim turama po Novim dvorima, atraktivnim radionicama i aktivnostima za najmlađe, gastro kutku i drugim sadržajima koji sve posjetitelje čekaju na dvije glavne lokacije; u Novim dvorima i na Trgu Ivana Pavla II.

-Po prvi put Jelačićevim danima dodajemo turističku komponentu; manifestacija će trajati deset dana, a program će biti prožet odabranim i kvalitetnim sadržajem. Cilj nam je ovom manifestacijom ispričati priču o Jelačiću, kao jednoj od najvažnijih osoba hrvatske povijesti, oživiti povijesni prostor Novih dvora u kojem je ban živio i u kojem se nalazi njegova grobnica te privući turiste uz bogat kulturno – zabavno – obrazovni program kako bi upoznali Zaprešić- rekao je direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto.

Čast da otvori ovogodišnju manifestaciju pripala je kralju zabave, popularnom Joletu koji će nastupiti na trgu, a uz njega, Zapreščani će ove jeseni uživati i u koncertima Mije Dimšić i popularnog zbora A.K.A. Cresendo koji će svirati u prekrasnom ambijentu Novih dvora dok će u crkvi sv. Ivana Krstitelja tradicionalno nastupiti Zagrebačka filharmonija te Sandra Bagarić i Đani Stipaničev. Manifestaciju će zatvoriti grupa Magazin nakon obiteljskog dana šetnici.

Središnji program 12. i 13. listopada

Središnji program Jelačićevih dana bit će 12. i 13. listopada u Novim dvorima koji se to prigodom pretvaraju u malu Jelačićevu bajku.

-Dani Jelačića moraju biti moderna manifestacija koja slavi povijest, tradiciju i lik bana Jelačića, a koju ćemo u sljedećih pet godina pozicionirati kao jednu od najprepoznatljivijih manifestacija središnjeg dijela Hrvatske. Istovremeno ona je odraz karaktera zaprešićkog kraja, ali i turistički proizvod koji na najbolji mogući način prezentira našu turističku ponudu- poručio je direktor TZ grada Zaprešića Toni Ganjto.

-Povijesno bogatstvo Novih dvora Jelačićevih koji se nalaze nadomak Zagreba treba pozicionirati kao jedno od središnjih mjesta hrvatske povijesti i upravo Danima Jelačića želimo osvijestiti koliko je važno ne zaboraviti ostavštinu bana Josipa Jelačića. Pametni i kreativni turizam mora biti temelj našeg uspješnog razvoja koji ćemo implementirati kroz platformu novih doživljaja zaprešićkog kraja, ali i integriranog upravljanja destinacijom kao zalog stručnog i dobro usmjerenog razvoja destinacije-zaključio je Toni Ganjto.

Događanja
Grad
Hrvatska
Zagrebačka županija
Zaprešić