I dalje ekstremno vruće

Danas je veći dio Hrvatske ‘u crvenom‘, DHMZ izdao zabrinjavajuće upozorenje!

Pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće, s najvišim temperaturama zraka između 32 i 37 Celzijevih stupnjeva, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za srijedu
Zagreb: Građani na razne načine pronalaze spas od velikih vrućina Antonio Jakus/PIXSELL

U unutrašnjosti poslijepodne uz jači razvoj oblaka lokalno je moguć pokoji pljusak s grmljavinom, osobito u gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije.

Vjetar slab, ponegdje do umjeren istočni, na Jadranu sjeverozapadni i jugozapadni, još ujutro bura.

Danas je veći dio Hrvatske ‘u crvenom‘. Izuzetno opasno vrijeme DHMZ prognozira za sve regije osim Slavonije, Like, Gorskog kotara i Karlovačke regije.

DHMZ poziva građane za poduzmu odgovarajuće mjere zbog toplinskog udara.

Već uobičajeno DHMZ daje preporuke građanima kako bi smanjili opasnost od toplinskih valova poglavito za zdravlje.

Zaštitite se od toplinsko udara

Naglašava se da bi temperaturu u stanu trebalo održavati ispod 32 danju i ispod 24 stupnja noću. Također je preporuka da se dok su temperature izrazito visoke zatvore prozori i spuste roletne te da se u vrijeme najgorih vrućina tijekom dana ne izlazi na otvoreno. Pomoći će i tuširanje u mlakoj vodi, lagana odjeća i puno tekućine.

Preporučuju se tuširanje ili kupanje u mlakoj vodi, nošenje lagane široke svijetle odjeće i pokrivala za glavu te sunčanih naočala. Također i redovito korištenje kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UVA i UVB zračenja.

Ako je moguće valja izbjegavati naporni fizički rad.

Naročitu brigu valja posvetiti djeci – dojenčad do dobi od 6 mjeseci uopće ne izlagati suncu dok se djeca do kraja prve godine života ne smiju izlagati izravnom suncu, te valja primjenjivati zaštitne kreme zbog indirektnog zračenja, hipoalergene bez kemijskih filtera.

Lijekove treba držati na temperaturi ispod 25 stupnjeva Celzijevih ili u hladnjaku (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku).

Ako neki član obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć.

Dok se čeka liječnika ili hitnu pomoć, osobu treba smjestiti u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podići joj noge i kukove, odstraniti odjeću i staviti hladne obloge na vrat, pazuhe i prepone. Osobe bez svijesti treba staviti u bočni ležeći položaj.

Važni brojevi koje treba znati su 194 za Hitna pomoć te Centar 112 kao jedinstveni komunikacijski centar za sve vrste hitnih situacija.

 

Hrvatska
Vremenska prognoza