Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman

Pod nazivom “Postani kadet Hrvatske vojske” u vojarni “Petar Zrinski” održan je Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” u okviru kojega je to učilište, uz obilazak kampusa i razgovor s kadetima, predstavljeno brojnim posjetiteljima.

Predstavljeni su preddiplomski i diplomski sveučilišni studijski programi za potrebe Hrvatske vojske, uvjeti i način upisa na studij Vojnog inženjerstva, Vojnog vođenja i upravljanja, Vojnog pomorstva i Aeronautika – smjer vojni pilot, posebni kriteriji Ministarstva obrane RH za upis, kadetska prava i obveze te vojna obuka. Posjetiteljima je, stoji u priopćenju Ministarstva obrane, uz multimedijalnu prezentaciju, o životu i radu kadeta na tom učilištu govorio zapovjednik Kadetske bojne “Predrag Matanović“, satnik Hrvoje Šimleša.

Potencijalni budući polaznici upoznali su se s uvjetima upisa, obvezama kadeta, vojnom obukom, kampovima kadeta te daljnjim mogućnostima razvoja karijere u Hrvatskoj vojsci, a mogli su i dobiti odgovore na postavljena pitanja, priopćeno je iz HVU.

Kadetkinja narednica Patricija Hip, s četvrte godine studija Vojnog vođenja i upravljanja, rekla je da joj motiv za vojni poziv dolazi od obitelji u kojoj je bilo vojnika, no za taj se program odlučila i zato što joj on osigurava siguran posao nakon završetka studija.

-Ja sam rod pješaštva i nadam se da ću doći u borbenu postrojbu i da ću se nastaviti obrazovati i doći do nekog višeg čina- napomenula je.

Kadet skupnik Maurizio Ivetić, s druge godine Aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti, smjer vojni pilot, rekao je da ga za studij motivira poseban doživljaj letenja, kao i pilotskog poziva.

Posjetitelji su razgledali objekte Kampusa, knjižnicu, sportsku dvoranu, kadetski klub i prostorije u kojima borave kadeti, te taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme koje kadeti koriste u obuci, te kabinet oklopništva.