Damir Fintić jednoglasno izabran za novog predsjednika NK Dugo Selo. Sramota je koliko iz Zajednice dobiva najveći i najstariji kolektiv

Novoizabrani predsjednik Damir Fintić u svom je nastupnom govoru koristio mnogo oštriju retoriku prozvavši izravno gradonačelnika Nenada Paniana za nedolazak na skupštinu, čime, kako je rekao pokazuje svoju nebrigu za klub.

Održavanjem izvanredne izborne skupštine, 4. prosinca, razrješeno je gotovo dvomjesečno iščekivanje odluke tko će biti novi predsjednik NK Dugo Selo, a nastalo nakon što je dosadašnji predsjednik kluba Hrvoje Šarić podnio ostavku. Šarić, koji je na sjednici Skupštine podnio izvješće o financijskom stanju za prošlu i ovu godinu, nije pojasnio razloge za podnošenje svoje ostavke, ali je iz rasprave koja je uslijedila potom bilo evidentno da se njega ne smatra odgovornim za loše stanje u klubu, već su sve kritičke strelice bile upućivane prema Gradu, posebice gradonačelniku i pročelniku za financije, te Zajednici športskih udruga Grada Dugog Sela.

Šarić je izvjestio kako je lani klub uprihodovao 954.000 kuna koje su, po strukturi, pristigle od Zajednice (381.000 kuna), od sponzora (115.000 kuna) od Županije (30.000) kuna te, među većim prihodovnim stavkama i od članarina (419.000 kuna). U još uvijek nezaključenoj 2020. godini, ostvaren je prihod u iznosu 790.000 kuna, a Zajednica je dala 290.000, sponzori 60.000 kuna, županija 20.000, a uplaćeno je 345.000 kuna članarina. Šarić je ocijenio kako je u tri godine njegovog mandata klubu kronično nedostajalo 150.000 kuna godišnje te kako je obećana financijska potpora, prvenstveno od Grada Dugog Sela, izostala, ali kako očekivanu potporu u radu Izvršni odbor kluba nije imao niti od Skupštine kluba pa su se članovi Izvršnog odbora s njime na čelu cijelo vrijeme osjećali usamljenima u svojim naporima koje su činili za korist kluba. S druge pak strane, Šarić se pohvalio sportskim uspjesima kluba, a posebice činjenicom da je momčad pionira ušla u Prvu natjecateljsku ligu.

Šarić: Nitko u gradu nema osjećaj za taj klub

„ Nevjerojatno je“, rekao je Šarić „ da usprkos tim uspjesima, činjenici da u klubu trenira preko 230 djece i da će klub za dvije godine (2023. godine) slaviti značajan jubilej – stotu godinu postojanja, baš nitko u ovome gradu nema osjećaj za taj klub“.

Šarićevo izvješće je jednoglasno prihvaćeno, a potom je isto tako za novog predsjednika kluba izabran jedini zainteresirani kandidat Damir Fintić, a u Izvršni odbor Ivica Bergovac, koji će biti potpredsjednik, zatim Dražen Babić, Igor Barkić, Ivan Slišković, Lazo Darojković, Lovro Darojković, Mario Gratin i Vito Filipović.

Tražilo se “miniranje Skupštine”!?

Novoizabrani predsjednik Damir Fintić u svom je nastupnom govoru koristio mnogo oštriju retoriku prozvavši izravno gradonačelnika Nenada Paniana za nedolazak na skupštinu, čime, kako je rekao pokazuje svoju nebrigu za klub. Fintić je rekao i kako ima informacije da je od nekih članova Skupštine bilo traženo da izminiraju sjednicu kako ne bi bilo kvoruma. Fitnić je ponovio kako je NK Dugo Selo nezadovoljan raspodjelom sredstava unutar Zajednice športskih udruga Grada Dugog Sela te kako klubu predstoji borba sa zajednicom da se promijene kriteriji financiranja.

„Sramota je“, rekao je Fintić, „da Zajednica izdvaja više sredstava za financiranje svog tajnika i knjigovođe, nego što iz zajedničkih sredstava dobiva najveći po članstvu i najstariji sportski kolektiv u Dugom Selu“. Fintić je rekao i kako je NK Dugo Selo jedini klub unutar Zajednice koji se, njenim potporama, financira sa svega trećinom ukupnih potreba, dok se drugi klubovi gotovo u potpunosti financiraju iz Zajednice. Zanimljivo je, dodao je, i kako klub dobiva više od članarina, nego što iznosi potpora zajednice. Nevjerojatno je, zaključio je Fintić, koji je najavio borbu za poboljšanje statusa kluba, da NK Dugo Selo postiže zavidne rezultate, iako od svog grada dobiva daleko manje nego to dobivaju, primjerice, Vrbovec, Petrinja i Sisak.

Po drugi puta poništen natječaj za umjetnu travu

Da se barem dio problema kluba nalazi u kriterijima financiranja Zajednice, potvrdio je i Darjan Budimir, koji je član skupštine kluba, ali se obratio i kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela navodeći kako Gradsko vijeće ima razumijevanje za klub, ali povećanje sredstava za sport koje osigurava permanentno već nekoliko godina, a novo povećanje je najavio i u proračunu za sljedeću godinu, ne osjeti se u nogometnom klubu jer sve zapne na „filteru“ Zajednice.

Budimir je rekao kako iz sporta treba isključiti politiku i kako se gradski proračun u zadnjih nekoliko godina povećavao te je novaca za potrebe kluba bilo. Sramotnim je ocijenio događanja vezanim uz izgradnju igrališta s umjetnom travom za što je, ovih dana, i drugi put poništen natječaj. Osim toga, dodao je, kako smatra da se za održavanje stadiona NK Dugo Selo treba baviti Sportski centar, a ne da klub sam plaća domare. „Stogodišnjak“ ne zaslužuje ovakav tretman u gradu – zaključio je Budimir.

Sjednica skupštine je održana uživo u prostorijama kluba. Problema s održavanjem mjera borbe protiv korone nije bilo. Štoviše, više problema bilo je s osiguravanjem kvoruma pa se sjednica umjesto u dogovoreno vrijeme održala sa satom kašnjenja što je, sukladno Statutu kluba, bilo potrebno ne bi li petnaest prisutnih skupštinara moglo donositi pravovaljane odluke. (Nenad Haleuš Mali)