Crveni križ Vrbovec educira građane u pružanju prve pomoći

Vrbovečki Crveni križ sve zainteresirane poziva da se pridruže još jednoj edukaciji koja će se održati 30. ožujka u prostoru Kluba za umirovljenike „Pozitiva“ u Vodovodnoj ulici u Vrbovcu, s početkom u 8,30 sati
prva pomoć 1

Vrbovečki Crveni križ nastavlja s edukacijama o pružanju prve pomoći. U sklopu Dana otvorenih vrata Kluba za umirovljenike, održane su edukacije građana o pravilnoj reanimaciji osoba sa srčanim zastojem. Tim Hitne medicinske službe – ispostava Dugo selo, umirovljenicima u Vrbovcu i Dubravi demonstrirao je upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD), malog prijenosnog uređaja s funkcijom isporuke električne struje osobama koje su doživjele srčani zastoj.

-Upotrebom AVD uređaja značajno povećavamo postotak preživljavanja osoba s prekidom rada srca te je bitno nastaviti ga koristiti sve do dolaska tima Hitne medicinske službe. Drugim riječima, tako kupujete vrijeme sve dok ne dođe Hitna- objašnjava Marijana Bebek iz tima Hitne službe.

–Godišnje, u Hrvatskoj od srčanog zastoja umire oko 10 tisuća ljudi, uglavnom mlađe životne dobi, bez prijašnjih zdravstvenih problema. Kontinuiranim edukacijama građana o pravilnom i hitnom pružanju prve pomoći, uz upotrebu AVD-a možemo spasiti brojne živote- dodaje Bebek.

AVD je smješten na javnim mjestima, uglavnom u centru nekog grada ili na ostalim frekventnijim javnim mjestima. U Vrbovcu, uređaj se nalazi kod zgrade Grada. Prilikom upotrebe, daje jasne slikovne i glasovne upute kako izvršiti postupak reanimacije, odnosno, kako postupati do dolaska Hitne. Dodajmo tomu kako je vrbovečki Crveni križ kroz akciju „Solidarnost na djelu“ prikupio sredstva za nabavku AVD-a kojim provodi kontinuirane edukacije učenika s područja Vrbovca i okolnih općina o postupcima reanimacije.

 

Događanja
Grad
Hrvatska
Vrbovec
Zagrebačka županija