Cjepivo za COVID besplatno za sve Hrvate

To je tradicija hrvatskog zdravstva, poručio je premijer Andrej Plenković

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković najavio je da će, čim Europska agencija za lijekove odobri Pfizerovo cjepivo, Hrvatska biti u procesu distribucije tog cjepiva koje će biti besplatno za građane, očekuje se prvih 125.000 doza te će se odrediti prioritetne skupine.

Plenković je podsjetio kako je Europska agencija za lijekove EMA najavila da bi o odobrenju Pfizerovog cjepiva trebala odlučiti do kraja godine.

– Čim se to dogodi mi ćemo, sukladno potpisanim ugovorima, biti u procesu distribucije cjepiva. Očekuje se prvih 125.000 doza, cjepivo se daje u dvije doze. Ići će se tako da se odrede prioritetne skupine – zdravstveni radnici, osobe u domovima za starije, kronični bolesnici i starija populacija, rekao je premijer.

Važno je, kaže, da sve informacije o cjepivima budu dostupne, jasne, transparentne i znanstveno utemeljene kako bi našim građanima objasnili koje su koristi cjepiva i kako ih ono može zaštititi od bolesti.

– Cjepiva će biti besplatna, kao što je tradicija hrvatskog zdravstva, naglasio je Plenković.

Osvrnuo se na jutrošnje konzultacije s predsjednikom EU Vijeća i nekoliko EU lidera na kojima je bilo riječi i o odobrenju i distribuciji cjepiva.

– Glavna je poruka koju sam kazao da distribucija cjepiva nakon odobrenja bude učinkovita, simultana, sukladno proporcionalnim narudžbama doza pojedinih država, da na taj način imamo sveeuropski pristup prema zaštiti zdravlja građana, rekao je.