Osigurano 1,7 milijuna eura

Čazmanskome gradskome muzeju odobren novac za nastavak obnove

Za cjelovitu i energetsku obnovu zgrade muzeja u Čazmi Ministarstvo kulture i medija odobrilo je 1,7 milijuna eura
Render1-1200×625

Prijavom na javni poziv Ministarstva kulture i medija RH ostvarena je bespovratna financijska potpora iz Fonda solidarnosti EU za konstrukciju obnovu objekta u iznosu 344.747,49 eura. Radovi na ojačanju konstrukcije provedeni su od listopada 2022. do svibnja 2023. godine.

Sredinom travnja ove godine Centar za kulturu Čazma (Gradski muzej Čazma), kao nositelj projekta, potpisao je novi dodatak postojećem ugovoru u vrijednosti 1.726.346,44 eura, koji će biti utrošeni u cjelovitu i energetsku obnovu zgrade muzeja. Tom obnovom obuhvaćena je izmjena vanjske i unutarnje stolarije, izrada nove mreže instalacija, stropova i podova, sustava grijanja i hlađenja, mreža rasvjetnih tijela te arheološka istraživanja. Također, zgrada će u potpunosti, na sve tri etaže biti prilagođena kretanju osoba s invaliditetom (južna ostakljena prilazna rampa, zapadna ostakljena vertikalna komunikacija s dizalom i stepeništem).

Zgrada muzeja u Čazmi, izvorno zgrada vojnokrajiške kapetanije građena sredinom 18. stoljeća, smještena je u središtu Čazme na uzvišenom platou arheološkog lokaliteta srednjovjekovne utvrde zagrebačkih biskupa. Od kraja pedesetih godina prošlog stoljeća njena funkcija primarno je bila muzejska. S obzirom na starost i prostorni položaj, značajnije je bila oštećena u seriji potresa krajem 2020. godine s epicentrom u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Budući muzejski sadržaji planirani su u prizemlju i potkrovlju objekta, dok će podrumska zona sadržavati sanitarne i tehničke prostorije. U tijeku je i projekt izrade suvremenog stalnog muzejskog postava koji će u svoju izvedbenu fazu krenuti najranije 2026. godine, do kad se predviđa trajanje cjelovite i energetske obnove. Ovom obnovom zgrade muzeja kao objekta javne namjene dugoročno će se očuvati njena vrijednost kao kulturnog dobra, a vidljiv će biti i pozitivan utjecaj na vizuru središta grada Čazme koje je također zaštićeno nepokretno dobro RH. Obnova zgrade muzeja i njen planirani stalni muzejski postav stvorit će novu, ali prijeko potrebnu dodatnu vrijednost gradu bogate prošlosti i kulture.

Čazma
Ostalo