Capak i Markotić pozvali građane da se cijepe protiv gripe

Cijepljenje protiv gripe nije obavezno, cijena će mu ove godine biti 95 kuna, no niz rizičnih skupina ima pravo na besplatno cijepljenje

Duško Jaramaz/PIXSELL

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i ravnateljica Bolnice za infektivne bolesti Alemka Markotić pozvali su građane da se cijepe protiv gripe koja, istaknuli su, u kombinaciji s koronavirusom može dovesti do teških komplikacija.

Cjepivo protiv gripe u Hrvatsku stiže u drugom tjednu listopada, a ove je godine osigurano gotovo 700.000 doza, rekao je Capak na predstavljanju javnozdravstveno-edukativne kampanje #PREVENCIJA, a ne #KOMPLIKACIJA, u povodu Svjetskog dana ljekarnika.

Capak je uvjeren da će ove godine biti ogroman interes za cijepljenje protiv gripe s obzirom na to da se u cijelom svijetu traži “doza više”. Dodao je kako to cjepivo nije sto posto učinkovito, ali sto posto štiti od teških komplikacija pa bi bilo dobro da se što više ljudi cijepi.

Cijepljenje će od sredine listopada biti dostupno u ordinacijama obiteljske medicine, u zavodima za javno zdravstvo i u pojedinim ljekarnama u kojima će građani moći kupiti cjepivo. U tim će ljekarnama građane cijepiti liječnici, a ne ljekarnici.

Ravnateljica Bolnice za infektivna bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić pozvala je građane da se ove godine cijepe i protiv pneumokoka, bakterije koja je u zimskim mjesecima najčešći uzročnik upale pluća.

-Cijepeći se ne štitimo samo sebe, nego i one oko sebe- poručila je Markotić i potvrdila da će uskoro u Hrvatskoj biti dostupni testovi koji će moći detektirati viruse gripe i koronavirus.