Čak 137 osnovnih škola na području Hrvatske nema niti jednog prvašića

Negativna demografska slika Hrvatske toliko je učestala tema u javnosti, da imamo osjećaj kako je sveprisutna gotovo oduvijek, pa je tako i početak nove školske godine prilika da još jedanput otvorimo to pitanje.

Premda smo pomalo oguglali na podatke kako kroz godine bilježimo sve manji broj učenika u našim školama, prema posljednjim informacijama državne uprave 137 osnovnih škola u Hrvatskoj nije upisalo niti jednog prvašića te će posljedično, dvanaest područnih škola ove jeseni morati obustaviti rad. Najviše ih broji Primorsko-goranska s njih tri, a nju slijedi Šibensko-kninska s dvije te Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska, Ličko-senjska, Brodsko-posavska, Splitsko-dalmatinska i Istarska županija s po jednom zatvorenom školom.

Također, osim Grada Zagreba i Međimurske županije, kao što smo rekli, svaka ima bar poneku školu bez ijednog prvašića. Pretočeno u brojke, ove je godine prvi razred upisalo oko 38 tisuća đaka, što je 24 razreda manje nego prošle, međutim osim egzodusa, ovaj problem leži i u brojnim odgodama upisa, čija se cifra penje i do 3.5 tisuća glava. Nasreću, u 125 škola bez prvašića nastava će se i dalje održavati jer ima učenika u ostalim razrednim odjeljenjima.

Ipak, valja se usredotočiti na ono što imamo, onih 38 vrijednih đaka prvaka, koji su upravo danas započeli svoju veliku avanturu života.