Bruno Perković: Veliku nadu polažemo u izgradnju škole

U vremenima kada je glavna tema epidemija koronavirusa, s načelnikom Općine Stupnik dotaknuli smo se ljepših i vedrijih tema koje bi trebale donijeti daljnjij prosperitet općini

Općina Stupnik dijelom je velikog projekta modernizacije autoceste Rijeka-Zagreb na dionici između Karlovca i Zagreba, a kojom bi se na njezinom području realizirao zaseban izlaz – čvor Stupnik. Projekt, u vrijednosti od oko 800 milijuna kuna financiranih sredstvima Europske unije, trenutno se nalazi u fazi studije izvodljivosti, a obuhvatio bi kompletnu obnovu spomenute dionice, uključujući javnu rasvjetu, prometnu signalizaciju, brojače prometa, teretne vage i ino.

– Čvor za nas znači mnogo te predstavlja još jedan direktan ulaz u općinu zaobilaskom čvora Lučko, gdje je sada poprilično velika gužva i koji je prometno opterećen. Njime bismo dobili jedno veliko prometno rasterećenje i povezanost s našom gospodarskom zonom, gdje čvor direktno ulazi, objasnio je načelnik Bruno Perković rekavši da je završetak projekta predviđen za 2027. godinu.

S obzirom na to da se čvor veže na županijsku cestu Svetog Benedikta u tijeku je i njezina obnova koja će se odvijati u četiri faze. Obnovi, istaknuo je Perković, prethodi izgradnja kanalizacije koja je dogovorena s Vodoopskrbom i odvodnjom.

– Projekt je moderan i radi se u skladu sa zaštitom okoliša. Lokacija dozvola trebala bi biti izdana vrlo brzo i prema tome bismo išli tražiti građevinske dozvole za pojedine faze. Očekujemo da bi se krajem ove godine počela raditi prva faza, to je najkraća faza, ali će biti dobra pokazna vježba kako bi to trebalo izgledati u kompletnoj dionici s obzirom na to da je riječ o preko 4 kilometara ceste, kazao je Perković, nadodavši kako je sam projekt financijski zahtjevan:

– No i tu smo dogovorili financiranje prve faze, a onda bismo u narednim godinama krenuli s drugim fazama i siguran sam da ćemo prije realizacije spomenutog čvora, imati spremnu ulicu za prihvat veće količine prometa.

Ova su ulaganja, poručuje Perković, idealno rješenje za predviđeni rast i lokalnu gospodarsku zonu na kojoj se, sudeći po dobrim pokazateljima, uskoro namjeravaju graditi i novi poslovni objekti. Interesa u svakom slučaju ne manjka.

– Zona prelazi kapacitet naše komunalne infrastrukture i planske dokumentacije koja godinama nije bila usklađivana. Trenutno rješavamo i taj problem te će se sigurno u narednim godinama trebati razmišljati da dolazi sve veći broj korisnika i da tu cijelu priču treba povećavati i opremati na bolji način.

Preraspodijeljeno 2.4 milijuna kuna viška prihoda

Općina Stupnik zabilježila je u tekućoj godini rast financijske moći, čemu svjedoči i višak prihoda od oko 2 milijuna i 400 tisuća kuna u proračunu.

– Imali smo viška planiranih prihoda, nego što smo mislili pri samoj izradi Plana proračuna u listopadu 2019., a njega smo preraspodijelili na neke nove projekte. U međuvremenu smo dobili projekte koje nismo planirali tada, a tu su svog udjela imali i projekti koji nisu mogli biti realizirani jer nisu dobili dozvole, objasnio je načelnik napomenuvši kako je na čekanju za građevinsku dozvolu preko 15 projekata.

Dok traje borba s papirologijom, nastavlja Perković, u razdoblju koje slijedi predviđeno je uređenje trga ispred općinske zgrade na koju će se, radi uštede energije, također postaviti sunčana elektrana.

– Predviđeni povrat investicije je oko šest i pol godina što je prilično atraktivno za Općinu da si smanji račune za preko 67 posto. Pretpostavljam da će potrošnja u međuvremenu porasti pa bi se uštede još više izrazile u tom smislu.

Valja istaknuti kako je u međuvremenu dovršeno kompletno uređenje kompleksa tamošnjeg nogometnog kluba. Nakon nove trave na igralištu, zgrada je prošla kroz energetsku obnovu.

– Zgrada je prekrasno uređena, funkcionira sve ono što je energetskim pregledom napravljeno: rade i solariji za grijanje sanitarne vode, novo grijanje, nova je i fasada, izolacija, a nešto je i nove stolarije. Sad je završena, poručio je Perković te najavio skorašnje uređenje tribina:

– Mislim da bi iduće bile tribina, trenutno je derutna i sagrađena nelegalno u svoje vrijeme. Sad bi je trebalo urediti na jedan pristojan način, prvo da sigurnosno i tehnički zadovoljava uvjete te da bude u skladu sa svime što je dosad napravljeno.

Velika nada ulaže se u izgradnju škole

Među ostalim projektima očekuje se izgradnja još jedne etape kanalizacije u Gornjem Stupniku. Za dva predviđena projekta odabrani su izvođači, a radovi bi trebali krenuli čim se usklade financijske obaveze između Općine i Vodoopskrbe.

–  Promijenio se dio sa sufinanciranjem od strane Hrvatskih voda, smanjili su nam sredstva pa tražimo kako to riješiti da čim prije krenemo u realizaciju jer o tome ovisi i ostatak uređenja ceste Svetog Benedikta.

Početkom rujna trebao bi biti gotov i projekt eCentral za izgradnju škole. Prema Perkoviću, riječ je o prilično korištenom načinu financiranja u suvremenim zapadnim zemljama te bi se njima znatno ranije sagradila škola.

– Izvršitelji smo između tri županije i jedna smo od dvije općine za izgradnju škole po tom alternativnom modelu nabave javno-privatnog partnerstva. Trenutno se radi kompletna dokumentacija za nabavu, a prije svega čekamo komparator troškova da vidimo koliko bi nas koštao najam. Zatim bi odlukom Županijske skupštine projekt bio odobren te raspisan javni natječaj za izvođača, tj. partnera, rekao je Perković napomenuvši kako je kompletna dokumentacija, u vrijednost milijun i pol kuna plaćena kroz europski projekt.

Ovim bi se modelom, objašnjava načelnik, ravnatelji mogli baviti isključivo školom, dok bi održavanje bilo prebačeno na privatnog partnera. Uz to bi znatno manji trošak snosili osnivač i jedinica lokalne samouprave.

– Mi u pravilu plaćamo samo najamninu i koristimo prostor, a nakon 25 godina nekretnina ili prelazi u vlasništvo županije ili se ponovno pronalazi partner koji upravlja objektom u idućem razdoblju. Mislim da je to dobar put da se rasterete javne financije i da svi u realnom vremenu imamo objekte koje trebamo.

– Veliku nadu polažemo u izgradnju škole. To nam je najbrži put da uopće dođemo do nje, zaključio je Perković.