Bruno Perković: Općina je danas učinkovit sustav

Načelnik Bruno Perković osvrnuo se na učinjeno u proteklih 365 dana, kao i na sve one projekte koje je zajedno sa svojim suradnicima odradio u posljednje dvije i pol godine, u kojima su učinjeni značajni pomaci na svim poljima

Dvije i pol godine mandata su odrađene. Kada se vratite na početak i okrenete iza sebe, da li ste zadovoljni učinjenim na području općine?

Sve poslove koji su u našoj nadležnosti odradili smo prema planovima. Općina je većinom organizacijski posložena kao učinkovit sustav, a jedino nam je potrebno još neko kraće vrijeme za „fino“ uštimavanje. Nadali smo se bržem ishođenju građevinskih dozvola za kapitalne projekte kao što su obnova ulice Svetog Benedikta i gradnja groblja, no tu je potrebno više vremena od očekivanog. Nismo prošli na EU natječaju za sufinanciranje izgradnje parka kod crkve Svetog Benedikta (premali broj bodova zbog stupnja razvijenosti). Međutim, to neće biti problem, park ćemo graditi vlastitim sredstvima, a upravo traje natječaj za odabir izvođača radova. Zbog ove okolnosti neki će se novi parkovi graditi kasnije od planiranog.

Tijekom 2019. godine mnogo se radilo na podizanju komunalnog standarda; uvođenje LED rasvjete, radovi na kanalizacijskoj mreži, obnova glavnih prometnica. Tim smjerom zasigurno nastavljate i dalje?

Gradnja kanalizacije ide prema planu i mogućnostima proračuna. Prva od tri faze u Gornjem Stupniku je upravo završena, od proljeća 2020. kreće gradnja druge, a krajem 2020. godine treća faza kada će krenuti i gradnja kanalizacije u Donjem Stupniku. To je prvi preduvjet za obnovu prometnica, gradnju nogostupa i oborinske odvodnje, čija gradnja nije moguća prije prolaska kanalizacije. Obnova prometnica i gradnja nogostupa u fazi su ishođenja građevinskih dozvola i za glavne prometne pravce (Sv. Benedikt, Donjostupnička, Stupničkoobreška) će krenuti odmah nakon završetka kanalizacijske mreže. Završena je modernizacija javne rasvjete. Sve nabrojeno financijski prelazi okvire proračuna ovog mandata tako da smo investicijski osigurali rast komunalnog standarda za narednih 5-6 godina.

Puno se priča o novoj školi i dvorani u Stupniku, ima li pomaka po tom pitanju, jer za nedavne proslave Svetog Nikole vidjeli smo kako djece ne manjka.

Zagrebačka županija osnivač je školske ustanove za Općinu Stupnik, a odobrava je Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Pregovori o tom projektu traju, a ovise i od izmjene mreže škola koja se radi na nacionalnoj razini i na našu žalost kasni. Kad nadležne institucije obave svoj posao Općina će bez problema naći sredstva s kojima će sudjelovati u projektu. O toj smo temi razgovarali i na sastanku u uredu predsjednice i u ime Hrvatske zajednice općina dali prijedlog da se za slučajeve u kojima manji gradovi i općine imaju organizacijskih i financijskih mogućnosti osnivačka prava sa Županije prenesu na njih.

Stupničke udruge bile su itekako aktivne i vrijedne tijekom protekle godine u kojoj se posebno istaknuo uspjeh KUD-a Kraluš, čija je dječja skupina najbolja u Hrvatskoj. Veliko je to priznanje za društvo, ali i Općinu.

Ponosni smo na uspjeh malih Kraluša. Rezultat je to višegodišnjeg dobrog rada vodstva i svih članova KUD-a. Podrška Općine svim organizacijama civilnog društva je neupitna, a njihov razvoj temeljen na dobroj suradnji s Općinom daje odlične rezultate.

Mnogo se priča o gospodarstvu i investicijama, a znamo da je Stupnik po tom pitanju među vodećim općinama u Hrvatskoj. Smiješi li se dolazak kojeg novog investitora, koji će i potvrditi tu konstataciju.

Ove smo godine imali rekordan prihod po osnovi komunalnog doprinosa, a taj prihod je izravni pokazatelj povećanja investicija u Stupniku. Na početku mandata ovaj smo doprinos smanjili za 50 posto i rezultati su vidljivi. Početkom 2020. godine općinskom Vijeću će biti poslan prijedlog nove odluke o komunalnom doprinosu koji će uključivati dodatna smanjenja ovog davanja i nekoliko novih olakšica koje će uključivati i poslovne i privatne investitore.

Izglasan je novi prostorni plan u kojem su otvorene nove poslovne zone na izuzetno zanimljivim pozicijama. S ARZ-om smo potpisali sporazum kojim se pokreće studija za gradnju treće trake autoputa do Karlovca, a uključuje novi izlaz s autoceste povezan s ulicom Svetog Benedikta. Obavili smo niz uspješnih razgovora s potencijalnim investitorima na našem području i u narednim godinama očekujemo njihov značajan porast.

Ušli smo u 2020. godinu, kakve želje imate vi osobno, a što biste poželjeli i svim svojim mještanima u 2020. godini.

Prije svega želim svima blagoslovljen Božić i sretnu novu 2020. godinu. Neka nas sve skupa prati dobro zdravlje i vedar duh uz puno osobnog i poslovnog uspjeha.