BRUNO PERKOVIĆ, načelnik Stupnika: Gospodarska zona u vlasništvu Općine dodatno će osnažiti dobar gospodarski razvoj

Načelnik Bruno Perković u razgovoru za naš portal otkriva u kojoj je fazi projekt izgradnje nove škole i groblja, dva krucijalna projekta koja otvaraju nove mogućnosti razvoja

Općina Stupnik i ovoj je godini nastavila dobro utabanim stazama uspjeha i prosperiteta. Dovelo je to i do povećanja broja stanovnika, kao i novih gospodarskih uspjeha. Sljedeći općinski korak je prva Gospodarska zona u vlasništvu Općine, a načelnik Bruno Perković otkriva u kojoj je fazi projekt izgradnje nove škole i groblja, dva krucijalna projekta koja otvaraju nove mogućnosti razvoja

Pola godine je za nama što je obilježilo proteklih šest mjeseci na području Stupnika?

Za koji dan očekujemo Odluku Vlade Republike Hrvatske o darovanju zemljišta u Stupničkom Obrežu za prvu Gospodarsku zonu u vlasništvu Općine i krećemo s objavom natječaja za pravo građenja. To je jedan od bitnijih projekata koji će dodatno osnažiti dobar gospodarski razvoj Općine. Temelj je to i rasta proračuna koji će omogućiti provedbu planiranih projekata.

Kakav je trend proračuna za 2022. godinu?

U zadnjih pet godina imamo stalan rast prihoda. Rezultat je to porezne reforme gdje je općinama i gradovima preusmjeren veći dio prihoda od poreza na dohodak, dobre gospodarske klime zbog koje se bilježi stalan rast zaposlenih i dobrih demografskih trendova koje je potvrdio zadnji popis stanovništva po kojem u Stupniku imamo rast od otprilike 7 posto. I ove godine očekujemo rast proračuna i to najveći do sada, ali ako se nastavi trenutni trend inflacije taj će rast biti relativno manji nego u proteklim godinama.

Nakon dvogodišnje stanke održana je višednevna proslava Dana općine, kakve su povratne reakcije mještana?

Po prvi puta smo imali dva dana javnih događanja i pripremili raznovrstan kulturno zabavni program kako bi nadoknadili dvogodišnju pauzu uzrokovanu pandemijom. Program je izvrsno prihvaćen, a posjetitelji su stizali iz cijele okolice.

Za svečane sjednice najavljeni su brojni projekti. Zagrebačka Županija najavila je izgradnju nove škole. U kojoj je fazi taj projekt?

Zagrebačka županija kao osnivač škole izradila je idejni projekt nove škole i poslala ga na suglasnost Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Istovremeno je predala zahtjev Ministarstvu gospodarstva za darovanje državnog zemljišta u Stupničkom Obrežu na kojem je planirana izgradnja škole. Čeka se odobrenje tog zahtjeva i darovanje zemljišta. Postupak traje nešto duže, jer je trenutni vlasnik tog zemljišta APN koji nije realizirao davno planirani projekt izgradnje POS-ovih stanova na tom zemljištu, pa sada odrađuje povrat istog u vlasništvo Republike Hrvatske. Nakon tog postupka slijedi darovanje zemljišta Zagrebačkoj županiji. Najava je da će u rujnu biti otvoren EU natječaj za gradnju škola iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i nova će škola biti prijavljena na taj natječaj.

Vrlo značajan općinski projekt je izgradnja groblja, koji su koraci do sada napravljeni po tom pitanju?

Pri kraju je izrada glavnog projekta. Do kraja godine očekujemo građevinsku dozvolu. Paralelno radimo na otkupu zemljišta i taj je postupak pred završetkom. Iduće godine u prvoj polovici planiramo izgradnju prve faze, a nadamo se otvorenju do kraja 2023. godine.

Stupnik je i dalje prepoznat od strane poduzetnika i gospodarstvenika. Kakve trendove očekujete i postoji li interes za dolazak novih tvrtki.

Osigurali smo povoljno okruženje za gospodarstvo umjerenim i konkurentnim iznosima komunalne naknade i komunalnog doprinosa u odnosu na susjedne gradove i općine. Brzo i kvalitetno gradimo potrebnu infrastrukturu i osiguravamo visoku razinu njenog održavanja. Sve to privlači nove investitore tako da nekoliko poznatih tvrtki iz raznih grana gospodarstva planira gradnju novih objekata u Stupniku.