BRUNO PERKOVIĆ, načelnik Općine Stupnik: Zadovoljan sam ostvarenim, ali još je puno posla pred nama

Što je sve napravljeno, koji su planovi za naredno razdoblje i kako se Općina bori s nedaćama koje nam je donio virus doznajemo u razgovoru s načelnikom Općine Stupnik Brunom Perkovićem

Na kraju smo još jedne po mnogo čemu specifične godine. Po čemu ćete vi pamtiti ovu 2020. godinu?

Pamtim je po gradnji 11 kilometara sekundarne kanalizacijske mreže, izgradnji nogostupa i oborinske odvodnje u Stupničkoobreškoj. Ponosan sam na uređenje parka i dječjeg igrališta kod crkve Svetog Benedikta. Oživili smo, zaštitili i uredili zapušten i neugledan prostor pored jedine stupničke crkve, stare preko 300 godina, koja ima status zaštićenog spomenika regionalnog značenja. Stvoren je reprezentativan društveni prostor koji je nedostajao Stupniku. Uz sufinanciranje EU fondova uređeno je dječje igralište u Verničkoj/Pavlovićkoj ulici, završena energetska obnova zgrade Nogometnog kluba Stupnik i WIFIEU projekt javne širokopojasne infrastrukture s 10 pristupnih WI-FI točaka. Dječje igralište u ulici Kovačićko je pred završetkom. Godinu pamtim, kao i svi, i po do sada neviđenim okolnostima korona krize.

Nažalost, naš svakodnevni život u posljednjih pola godine doživio je velike promjene. Njih su osjetili i mještani Stupnika i okolice koji ove godine nisu mogli uživati u manifestacijama, koje Općina i Udruge organiziraju tijekom godine.

Koronakriza je omela i zadržala neke projekte, onemogućila društvena događanja koja su važan dio života svake zajednice, ali to je život, uvijek sprema neko iznenađenje. Nije bilo svečane sjednice Općinskog vijeća i proslave Dana Općine, a najviše će faliti adventski program i klizalište koji su bili izvrsno prihvaćeni prošle godine. Siguran sam da će stanje uskoro biti vraćeno u normalu i da će 2021. pružiti priliku da sve propušteno obilato nadoknadimo.

Godina nam je bila u znaku COVIDA-19, kako se Općina Stupnik snašla u cijeloj toj situaciji „novog normalnog“?

Osnovan je općinski stožer Civilne zaštite koji je provodio odluke i dobrom organizacijom izvrsno kontrolirao novu situaciju za sve nas. Operativne snage stožera činili su članovi operativne postrojbe Civilne zaštite, članovi DVD-a Stupnik, Stupnički komunalac i komunalni redar. Općina je uz mjere zaštite normalno i bez zastoja obavljala sve svoje poslove i funkcije.

Kojim ste sve mjerama nastojali pomoći gospodarstvenicima, koji su se našli na udaru koronakrize?

Donesena je odluka Općinskog vijeća kojom su za vrijeme koronakrize i cijeli mjesec nakon mjeseca u kojem je prestalo ograničenje poslovanja, tvrtke koje su prekinule poslovanje oslobođene plaćanja komunalne naknade u stopostotnom iznosu, a one koje su poslovale ograničeno u pedesetpostotnom iznosu.

Ipak, pandemija vas nije zaustavila u realizaciji zamišljenih planova i projekata.

Osim realiziranih, pred realizacijom ili dobivanjem građevinske dozvole je niz novih projekata. Tu je nastavak gradnje kanalizacije i vodoopskrbnih cjevovoda za niz ulica u kojima isti nedostaju. Reciklažno dvorište bitan je projekt za zaštitu okoliša. Ulica Sv. Benedikta dobila je lokacijsku dozvolu, slijedi rješavanje otkupa zemljišta od vlasnika kako bi koridor zadovoljio modernu i sigurnu prometnicu za sve sudionike u prometu.
Uskoro stiže građevinska dozvola za pristupnu cestu prema budućem groblju, a za groblje lokacijska dozvola kako bi se mogao obaviti otkup zemljišta. U tijeku je javna rasprava za Urbanistički plan uređenja centra općine čijim će donošenjem Općinsko vijeće osigurati prostorno planski dokument koji je prvi korak prema uređenju centra općine.

Uz brojne komunalne aktivnosti, svakako treba navesti i osnivanje Poslovne zone Stupnik, za koju već sada postoje veliki planovi, koji bi trebali donijeti dodatni prosperitet Općini.

Na sjednici Vijeća u studenom ove godine, pored donošenja proračuna, donesena je odluka o osnivanju Poslovne zone Stupnik. Zona je predviđena na prostoru bivše vojarne u Stupničkom Obrežu na površini od 14 hektara. Uz jaku poslovnu aktivnost i stalne kontakte raznih investitora prema Općini vidjeli smo jaki potencijal u tom prostoru. To je ujedno i jedini takav prostor u vlasništvu Republike Hrvatske koji je moguće za ovakvu svrhu dobiti u vlasništvo Općine. Cijeli je projekt koordiniran s Ministarstvom gospodarstva i slijedi njihova odluka kojom će Općina postati vlasnik . Bit će to generator znatnog prihoda i novih radnih mjesta u općini i garancija ostvarenja svih planiranih projekata.

Kakav je trend proračuna i što očekivati u 2021. godini?

Proračun tijekom cijelog mandata ima stabilan rast i da nije bilo koronakrize ovogodišnji bi opet srušio rekord. Velik dio proračuna odnosi se na investicijske projekte, ali nije zanemarena njegova socijalna komponenta i potpore. Imali smo i veliko povećanje rashoda za subvencije za javni prijevoz. ZET je za dvije linije koje prometuju kroz Stupnik povećao subvenciju s 1,33 na 2,36 milijuna kuna!

Uz sve navedeno subvencije za predškolski odgoj i potpore za novorođeno dijete veće su no ikad. Imamo i najbogatiji program potpore poljoprivredi do sada. Pri vrhu smo u tome u Županiji, a vjerojatno i u Hrvatskoj.

Po prvi puta od osnutka Općina je dobila priznanje za transparentnost proračuna od Instituta za javne financije. Pokazatelji su to odgovornog raspolaganja proračunom.

Pred Vama je ostalo još pola godine do kraja mandata na mjestu općinskog načelnika, jeste li zadovoljni ostvarenim i kakvi su daljnji planovi?

Odradili smo dobar dio planiranog posla. Procesi i vrijeme potrebno za ishođenje dozvola duže je od planiranog. To će produžiti realizaciju nekih projekata, tu prvenstveno mislim na groblje i obnovu ceste Sv. Benedikta. Bez obzira na te okolnosti svi planirani projekti sigurno idu svojim tokom. Gradi se u cijelom Stupniku, javni, poslovni i privatni objekti niču iznadprosječnim tempom. Postajemo prepoznatljivi i poželjni za nove investitore i doseljenike. Zadovoljan sam ostvarenim, ali još je puno posla pred nama. Nastavljamo s predanim radom na svim našim ciljevima što je garancija sigurnog rasta i razvoja.

I za kraj želje za 2021. godinu?

Ova godina želje za dobrim zdravljem stavlja u prvi plan pa prije svega želim da svi skupa ostanemo zdravi i duhom i tijelom. Želim da se što prije vrati život kakav je bio prije koronakrize. Za ovo svečano božićno vrijeme i završetak vrlo posebne godine svim mojim Stupnjarkama i Stupnjarima želim blagoslovljen Božić, sretnu i uspješnu Novu 2021. godinu.