Brojke i dalje rastu. Plenković poziva na cijepljenje: Osobna odluka građana je važna

Apelirao je na one koji to još nisu učinili da preispitaju svoju odluku i cijepe se

Slavko Midžor/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković upozorio je kako broj novozaraženih koronavirusom i dalje raste, kao i broj hospitaliziranih i umrlih, među kojima velika većina nije bila cijepljena, stoga je apelirao na građane koji to još nisu učinili da preispitaju svoju odluku i cijepe se.

– Dio je odgovornosti da se zaštitimo od covida-19 i na osobnoj odluci svakog građanina. Osobna odluka je tu vrlo važna i zato molim sve one koji se još nisu cijepili da preispitaju svoju odluku, da promisle, da se dodatno informiraju i da se cijepe jer tako će zaštititi sebe, svoje najbliže i neće ugrožavati druge, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Izvijestio je kako je u proteklih sedam dana zabilježen porast novozaraženih od 12 posto, što je manje u odnosu na tjedan prije, kada je porast bio gotovo 40 posto, što ukazuje na relativno usporavanje. Porastao je broj hospitaliziranih i umrlih, među kojima velika većina nije bila cijepljena.

– Ima i cijepljenih među njima, međutim riječ je uglavnom o ljudima vrlo visoke životne dobi ili ljudi s lošim zdravstvenim stanjem koji praktički umiru zbog komorbiditeta. Zato još jednom apeliramo na sve da iskoriste zaštitu koja nam je na raspolaganju, a to je cjepivo, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako smo došli u situaciju da smo cijepili 53 posto odrasle populacije najmanje jednom dozom, a blizu tog broja smo i kod onih kod kojih je cijepljenje završeno. Ponovio je kako je važno pridržavati se epidemioloških mjera i preporuka.

– Vlada je svoju ulogu kvalitetno odradila. Cjepivo je dostupno svima, danas ćemo imati odluke koje se odnose na nabavu cjepiva i za iduće godine i mi ćemo osigurati svakom našem građaninu da bude zaštićen, rekao je premijer.