Brdovec i okolica u Prvom svjetskom ratu i u pisanoj formi

Osim povijesne vrijednosti objavljene knjige, ona će biti dobar temelj za nadogradnju
278135361_1081944875758143_5082834325519342790_n

Brdovec i okolica u Prvom svjetskom ratu tema je koja se već nekoliko godina rojila mislima ravnateljice brdovečkog muzeja Silvije Limani. Naime, prije četiri godine u Muzeju Brdovec organizirana je izložba u povodu stote obljetnice Velikog rata na kojoj su bili popisi imena stradalnika u tom ratu s područja Brdovca i okolice. Nakon toga pala je odluka da se svakoj žrtvi oda poseban pijetet i pronađe više podataka i svima koji su tada ginuli, pa je na tim osnovama krenula priprema ove knjige.

-Autorski tim u sastavu Zoran Fegić, Dunja Javorić i Mario Šimunković prionuli su poslu i ovo je rezultat. Knjiga ima osam poglavlja sukladno današnjoj teritorijalnoj podjeli. Svako poglavlje započinje općim pregledom događanja na nekom području za vrijeme, te prije i nakon Prvog svjetskog rata. Zatim imamo biografije s postrojbama gdje su služili vojnici Brdovca i okolice. Uglavnom su to bile 53. carska i kraljevska pješačka pukovnija i 25. kraljevska ugarska domobranska pješačka pukovnija, a relativno puno služilo ih je i u elitnoj 31. poljsko-lovačkoj pukovniji- rekla je o knjizi urednica Silvija Limani.

Osim povijesne vrijednosti objavljene knjige, ona će biti dobar temelj za nadogradnju jer sigurno je kako svi podaci nisu pronađeni. Sigurno će se pojaviti nove informacije ili dokumenti kojima će se nadopuniti drugo i iduća izdanja. Zanimljivo je spomenuti kako se završetak Velikog rata obilježava u većini država zapadne Europe, dok na našem području cijela priča svoje temelje dobiva tek početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Brdovec
Događanja
Hrvatska
Općina
Zagrebačka županija