50 godina nogometnog kluba Krašić

BRANKO STIPKOVIĆ, kroničar NK Krašić: Krašić je uvijek imao sjajne igrače, ja osobno pamtim trojku Josip Penić-Grgaš, Matija Ilijanić i Miško Stepinac

Slavljeničku utakmicu u Krašiću nije propustio niti novinarski bard Branko Stipković, koji u povodu 50-te obljetnice NK Krašić priprema i monografiju o povijesti kluba. Boljeg sugovornika o nogometu u Krašiću nismo mogli poželjeti
DSC_7114

Slavljenička utakmica u Krašiću kojom je započelo obilježavanje 50 godina Nogometnog kluba Krašić, privukla je mnoštvo zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svijetu – nogomet. Među mnogobrojnim uzvanicima bio je i legendarni sportski novinar, možemo slobodno reći “živa enciklopedija nogometa” Anton Samovojska. Bio je tu i njegov brat po peru Branko Stipković, kojem je nogomet u krvi. Uostalom, Stipković je Krašićanac, iz Pribića, o čijem je klubu je napisao i knjigu povodom 50 godina djelovanja.

Iza Stipkovića je 107 utakmica 1. HNL koje je odradio kao sudac, a kasnije je svoj sportski put izgradio kao delegat i kontrolor, iza kojega je besprijekorna karijera s gotovo 30 godina u tom rangu. “Moglo je biti i sadržajnije da Stipković nije imao jedan feler; suđenje mu je bio hobi jer je Stip zapravo novinar! I to sjajan novinar. Posebnog stila, britkog humora i širokog općeg znanja, na čijim su tekstovima odrasle generacije čitatelja SN-a” napisao je o ovom novinarskom bardu Sportskih novost Alen Lesički.

-Zahvalni smo HNS-u, a napose Zorislavu Srebriću i Stjepanu Merkašu što su doveli tako impozantan sastav u Krašić. Što drugo reći za postavu u kojoj su Olić, Mandžukić, Bišćan, Šokota, Jurčić, Leko. Strašno- prvi su dojmovi Stipkovića na utakmicu koja je završila pobjedom Hrvatske 6:1.

-Rezultat je takav, kakav je. Drago mi je da su reprezentativci, imali što bi pokojni Ćiro Blažević rekao “refleks da se malo razmaknu”, pa da moji Krašićanci zabiju taj počasni pogodak, što je pridonijelo još boljem ugođaju- govori nam Stipković, koji priprema i monografiju o pola stoljeća Nogometnog kluba Krašić.

-Pisanje monografije praktički je gotovo. Ovog trena još je jedna desetina ostala. Doduše, sada treba ispoštivati tiskarske rokove, grafičar mora doći na “štih”, kao i likovni umjetnik koji kreira naslovnu i zadnju stranicu. Ima još dosta posla, više tehničkog, no autorskog- otkrio nam je Stipković, koji je za naš portal podijelio i mali djelić vlastitih uspomena na NK Krašić.

-Baš se sjećam tih prvih dana, jer Krašić je tada igrao na igralištu Pribića, inače moga kluba, kada mi nismo igrali. Te prve utakmice 1973. i 1974. sam im ja sudio, iako tada još nisam imao položen sudački ispit. Sjećam se kako sam imao knjigu pravila na klupi za delegata, pa sam u poluvremenu pogledao što sam zabrljao i kako trebam ubuduće postupiti. Na njima sam eto trenirao za svoj kasniji sudački život- prisjetio se naš sugovornik rekavši nam kako je u Krašiću uvijek bilo dobrih i izuzetnih igrača.

-Uvijek su mi se sviđali, jer su imali sjajne igrače, a pogotovo pamtim tandem, odnosno trojku Josip Penić-Grgaš, Matija Ilijanić i Miško Stepinac, koji su bili i pojačanja NK Pribića- za kraj će najpoznatiji sportski novinar jaskanskog kraja Branko Stipković.

Intervju
Krašić
Naši ljudi našeg kraja
Sport