BRANKICA BENC, načelnica Općine Rakovec: I u ovim složenim vremenima nastavljeni su projekti društvene i komunalne infrastrukture

U Općini Rakovec su planirani projekti realizirani tijekom 2020. godine, a 2021. godina bit će u znaku realizacije projekta Dječjeg vrtića i drugih demografskih mjera pomoći stanovnicima uslijed posljedica pandemije koronavirusa, te nastavak gradnje komunalne infrastrukture

Unatoč epidemije koronavirusa i svih negativnih posljedica koje još uvijek ima na gospodarski, društveni i svekoliki život, u Općini Rakovec su se u 2020. godini realizirali mnogi projekti koji su od velike dobrobiti za životni standard i podizanje razine uvjeta stanovanja. To je samo nastavak provedbe projekata od općeg interesa za sve stanovnike Općine Rakovec koja se stubokom mijenja u poželjnu sredinu, bogate povijesno-društvene baštine te kulturnog i sportskog nasljeđa. U povodu rekapitulacije i osvrta na sve što se radilo u Općini Rakovec ove godine, kao i planove za iduću godinu iznijela je načelnica Brankica Benc.

U kojoj mjeri je epidemija koronavirusa utjecala na provedbu projekata i aktivnosti na području Općine Rakovec?

U ovim povijesno složenim okolnostima pandemije koronavirusa Stožer civilne zaštite Općine Rakovec provodi sve mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite, a na području općine Rakovec. Kako je Zagrebačka županija nabavila maske za sve osnovne i srednje škole na svom području, Općina Rakovec pripomogla je nabavom jednokratnih maski, dezinficijenasa za područnu školu Rakovec, a nabavila je i beskontaktne toplomjere za udruge i službe koje vrše usluge za naše stanovnike.
Uz vladine mjere pomoći za očuvanju radnih mjesta, te mjere Zagrebačke županije koja je financijski pomogla poduzetnike s područja županije, općina Rakovec oslobodila je plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor za 2020. godinu sve poduzetnike kojima je u lockdownu bio zabranjen rad.

Iako u složenim okolnostima, Općini je nastavila s projektima društvene i komunalne infrastrukture, te su se usluge za stanovnike redovito izvršavale, a planirani projekti realizirani su.

I ove godine općina je puno ulagala u predškolsko i školsko obrazovanje, te poduzimala druge demografske mjere. Kako je Vlada nabavila udžbenike za sve osnovnoškolce općina je nabavila radne bilježnice i druge nastavne materijale za našu Područnu školu Rakovec, što je pripomoglo djeci i roditeljima u ovim okolnostima. Zagrebačka županija je početkom godine nabavila i dodatnu pametnu ploču koja je bila potpora za nastavu na daljinu. Općina je uz Zagrebačku županiju sufinancirala prijevoz srednjoškolaca i boravak djece u dječjim vrtićima. Sufinancirana je škola plivanja i klizanja, te logopedska terapija. Ove godine povećana je i jednokratna novčana pomoć za novorođenče na 3.000,00 kuna. Također povećane su i božićnice za umirovljenike i socijalno ugrožene osobe za sto posto, te su iznosile 200 kuna po osobi. Nabavljeni su i pokloni za svu djecu od 0 – 14 godina za sv. Nikolu i Božić.

Kako se provodi Pilot Projekt Zagrebačke županije pametno selo?

Na razini EU pametno selo komunicira se kao „Pametno i konkurentno ruralno područje“, a cilj je poboljšati kvalitetu života stanovnika seoskih područja. Kako je Zagrebačka županija brine o ravnomjernom razvoju, posebno župan Stjepan Kožić brine o razvoju malih sredina, županija je pokrenula pilot projekt Pametna sela, te je za općinu Rakovec predložila mjere koje će putem digitalne transformacije i informatičko komunikacijskih alata, poboljšati usluge za stanovnike, zdravstvo, obrazovanje i uvođenje digitalnih tehnologija u poljoprivredi, uvođenje softvera kojim će se poljoprivrednicima pomoći u poslovanju svakodnevnom radu na poljima, te im pomoći alatima za bolje plasiranje proizvoda na tržište. Mjere će biti usmjerene i na osmišljavanje turističke ponude općine Rakovec. Iako u složenim okolnostima pandemije koronavirusa započelo se s prvom fazom realizacije.

Kako je područna škola Rakovec sa svojom opremljenošću – informatičkom učionicom, e učionicom, robotikom, 3d printerom, jednosmjenskom nastavom, što je i nad standard obrazovanja, ona predstavlja početak i središte digitalizacije, te je u okviru Pilot projekta Zagrebačke županije razvoj pametnih sela u općini Rakovec realiziran je projekt postavljanja Infopunkta / digitalne ploče upravo pored zgrade Područne škole, a koji je financirala Zagrebačka županija. Informativna ploča smještena je na školskoj autobusnoj stanici. Služi za informiranje stanovnika, školske djece i posjetitelja o svim mjesnim događanjima, znamenitostima i radu općine Rakovec i Područne škole Rakovec.

Koje ste komunalne infrastrukturne radove provodile ove godine?

Asfaltirana je cesta koja spaja Dropčevec i cestu Mlaka Vrhovec u duljini 1000 metara, a projekt je financirala Zagrebačka županija, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i općina Rakovec. Novim asfaltnim slojem sanirana je i nerazvrstana cesta u Lipnici u duljini 430 metara. Projekt je financirala Zagrebačka županija.

Jedan od vrlo značajnih projekta ove godine je i nova energetski učinkovita i ekološki prihvatljiva led javna rasvjeta koja je izvedena u svim selima općine, kojom su postignute značajne uštede u potrošnji električne energije, te kako je do sada javna rasvjeta radila do 22,30 sati, isto je omogućilo da uz iste čak i manje troškove javna rasvjeta u općini sada radi cijelu noć. Ovim projektom stanovnici su dobili novu uslugu, bolje i ljepše okruženje, veću sigurnost u prometu. Izvođenje radova sufinanciralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, te Zagrebačka županija koja je financirala energetski pregled.

Prema programu razvoja javne turističke infrastrukture u Zagrebačkoj županiji, u Baničevcu je uređeno malonogometno igralište. Projekt je financirala Zagrebačka županija.

Što predstavlja izgradnja vodovodne mreže za budućnost Općine Rakovec?

Općina Rakovec je trenutno veliko gradilište, jer su započeli radovi na gradnji vodovoda u okviru projekta Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije Zagreb – istok i jedan je od najvećih vodoopskrbnih EU projekata u Hrvatskoj. Ideja, dugotrajna priprema, te sada konačno realizacija ovog projekta vrijednog 883.885.327,00 kuna od toga EU sredstva 483.953.845,00 kuna rezultat su profesionalizma i ustrajnosti župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, Hrvatskih voda, resornog ministarstva, te zajedničke tvrtke Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije.

Kao velika javna investicija, kojom se osigurava veliki priljev EU sredstava ista će očuvati, ali i osigurati nova radna mjesta, te potaknuti potrošnju i gospodarsku aktivnost i to u trenutku kada su zbog pandemije Covid 19, ugrožena radna mjesta, ali i zaustavljeno puno privatnih ulaganja.

U općini Rakovec već postoji vodovod cca 25 posto pokrivenosti u naseljima, a istim će se mreža proširiti za dodatnih 11 kilometara. Projekt će stanovnicima osigurati sigurnu i zdravu pitku vodu i besplatne priključke za domaćinstva na novoj trasi, ali i na već postojećoj mreži. Ovaj projekt podići će standard i stvoriti okruženje za bolji i kvalitetniji život svih stanovnika.

Što donosi proračun Općine Rakovec za 2021. godinu?

U proračunu općine Rakovec za 2021. godinu bez obzira na krizu nastavljamo sa svim započetim projektima, daljnjom gradnjom nogostupa u Rakovcu, gradnjom vrtića i organizacijom dječjeg vrtića u sklopu Područne škole Rakovec. Nastavlja se projekt uređenja dječjih igrališta u svim selima općine. Osigurana su sredstva za sanaciju poljskih putova i odvodnih kanala, te asfaltiranja nerazvrstanih cesta i javnih prostora. Općina i u 2021. godini nastavlja s ulaganjem u školstvo i provođenjem ostalih demografskih mjera. Sufinancirat će se radne bilježnice, škola plivanja, logopedska terapija i školska kuhinja djeci socijalno ugroženih obitelji. Sufinancirat će se prijevoz srednjoškolaca, dječji vrtić, nastavlja se i s davanjem jednokratne novčane pomoć za novorođenčad. U proračunu za 2021. godinu planirane su božićnice za umirovljenike i socijalno ugrožene, te darovi za djecu uoči Sv. Nikole i Božića

Što na kraju želite poručiti stanovnicima Općine Rakovec.

Uz planirano, ali prije svega, općina Rakovec bit će uz sve svoje stanovnike i osigurati pomoć svima čija je egzistencija ugrožena, kao posljedica krize izazvane pandemijom koronavirusa. U Općini Rakovec su planirani projekti realizirani tijekom 2020. godine, a 2021. godina bit će u znaku realizacije projekta Dječjeg vrtića i drugih demografskih mjera pomoći stanovnicima uslijed posljedica pandemije koronavirusa, te nastavak gradnje komunalne infrastrukture

Zahvaljujem Zagrebačkoj županiji na odličnoj suradnji i financiranju projekata u općini Rakovec, županu Stjepanu Kožiću koji podupire razvoj malih sredina, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, koje nam pomaže u realizaciji projekata. Naravno posebno se zahvaljujem svim stanovnicima Općine Rakovec na podršci, na međusobnom uvažavanju i strpljivosti tijekom ove posebno teške godine, kada nam je ugroženo zdravlje i životi.

Molim i pozivam na odgovornost i solidarnost, sigurna sam da će ova ugroza Covid 19 brzo proći, doći novi optimizam i moći ćemo i dalje zajedno, kao društvo, kao zajednica kreirati i graditi budućnost, naše općine Rakovec.

Želim svima sretan Božić, uspješnu i zdravu Novu 2021. godinu.

Načelnica Brankica Benc sa svojim suradnicima samo pokazuje da se i u malim općinama mogu realizirati mnogi projekti koji izravno, pozitivno i dugoročno utječu na svakodnevni život stanovnika, konkretno Općine Rakovec. Dakako, to se prije svega može postići samo kvalitetno osmišljenim planovima, studijama i provedenim analizama usmjerenim za boljitak svoje životne zajednice. Ukoliko se ona k tome i nosi u srcu, onda nije ništa nedostižno kada u svakodnevnom radu živite za progresivnu preobrazbu, da to onda i ostvarite za svoj rodni kraj.