Braća Sinković i sestre Jurković u Luzernu završavaju seriju Svjetskog veslačkog kupa

Braća Sinković osigurali su naslov ukupnih pobjednika bez obzira na ostvareni rezultat
Zagreb: Olimpijski pobjednici, braća Sinković, nakon šest tjedana treniraju na Jarunu Igor Kralj/PIXSELL

Serija Svjetskog veslačkog kupa 2022. završit će ovog vikenda u švicarskom Luzernu trećom i posljednjom regatom na kojoj će Hrvatska imati tri posade.

Više od 600 veslača iz 39 zemalja natjecat će se u 17 klasa čamaca, a Kina će poslati najveći tim sa 70 sportaša. Hrvatsku će u Luzernu predstavljati Damir Martin u samcu, braća Sinković u dvojcu na pariće i sestre Jurković u disciplini dvojac bez kormilara. Ovo će biti posljednja velika međunarodna prilika za utrke mnogih nacionalnih timova prije Svjetskog prvenstva u rujnu.

Damir Martin nastupit će prvi put nakon Olimpijskih igara u Tokiju na međunarodnoj regati. Snage će odmjeriti s pobjednikom Svjetskog veslačkog kupa, Oliverom Zeidlerom iz Njemačke, osvajačem srebrne olimpijske medalje u Tokiju, Kjetilom Borchom iz Norveške koji se vraća ove sezone nakon operacije. Francuzi su za ovu regatu ponovno podijelili svoje olimpijske prvake u dvojcu na pariće u dva samca, a biti će prisutni i osvajač brončane medalje prvog Svjetskog kupa u veslanju Graeme Thomas iz Velike Britanije, olimpijci Mindaugas Griskonis iz Litve, Luca Rambaldi iz Italije i Kaspar Taimsoo iz Estonije.

– Prijavljena su 32 čamca, puna konkurencija i vidjet ću pravo stanje forme. Zadovoljan sam sadašnjim tijekom priprema, koje nisu pripreme za ovu godinu već za iduće dvije godine gdje me čekaju kvalifikacije za Olimpijske igre. U Luzernu očekujem četiri dobre utrke, kvalifikacije i četvrtfinale u petak, polufinale u subotu i finale u nedjelju. Čeka me pakleni vikend i nadam se da će rezultati biti dobri, rekao je Damir Martin.

Braća Sinković pobjednici su prvog i drugog Svjetskog kupa te su osigurali naslov ukupnih pobjednika bez obzira na ostvareni rezultat.

– Luzern je uvijek poseban u svijetu veslanja jer se tamo uvijek održava završni Svjetski kup. Jedna zanimljivost je da smo zadnji put na Svjetskom kupu u Luzernu pobijedili 2016. godine. Zvuči nevjerojatno, ali tako se dogodilo, rekao je Valent Sinković.

– Dosta je prijavljenih posada, s nekima se još nismo susreli ni utrkivali tako da će biti zanimljivo vidjeti kako stojimo s njima. S najvećim konkurentima Australcima i Englezima smo se već utrkivali tako da znamo što očekivati. Poljaci su prešli u disciplinu četverac na pariće tako da ovaj put nećemo s njima odmjeriti snage. Zadovoljni smo kako ide, forma je dobra, dizali smo se iz Beograda za Poznan, nadamo se da ćemo i ovaj Svjetski kup ići još jednu stepenicu gore i onda se možemo spremati za Europsko i Svjetsko prvenstvo. Veselimo se natjecanju, dat ćemo naravno sve od sebe i pokušati pobijediti, dodao je.

Sestre Jurković u svojoj disciplini imat će jaku konkurenciju. Sučelit će se s olimpijskim prvakinjama Grace Prendergast i Kerri Williams s Novog Zelanda koje su dominirale u ženskom paru i Britankama Esme Booth i Emily Ford koje su osvojile zlato na prvom Svjetskom veslačkom kupu.

– Sestra i ja smo bile na pripremama prije dva tjedna. Očekuje nas brojnija i jača konkurencija nego što je bila na prvom Svjetskom kupu, ali vjerujemo da se možemo nositi s njima. Jedva čekamo utrke da pokažemo što možemo, ali idemo korak po korak, rekla je Ivana Jurković.

Utrke će započeti u petak u 9 sati utrkama ženskih parova. Polufinala su na rasporedu u subotu, a finalne utrke u nedjelju.

Hrvatska
Sport