Po broju općina Hrvatska je u sredini EU

BOŽO LASIĆ, predsjednik Hrvatske zajednice općina: Ukidanje općina ne bi imalo smisla. Treba ih podijeliti na velike i male

Koprivničko-križevačka županija bila je domaćin 11. sjednice Upravnog odbora Hrvatske zajednice općina
Koprivni?ko-križeva?ka županija bila je doma?in 11. sjednice Upravnog odbora Hrvatske zajednice op?ina Damir Spehar/PIXSELL

Predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zajednice općina Božo Lasić poručio je da ukidanje općina ne bi imalo smisla, već bi ih trebalo podijeliti na velike i male.

Na sjednici Upravnog odbora Hrvatske zajednice općina razgovaralo se o prijenosu državne imovine na niže razine upravljanja, a članovima su predstavljeni noviteti u vezi raspolaganja državnim zemljištima. Također je razmatran Zakonu o vatrogastvu, na koji Zajednica općina ima neke primjedbe.

Na novinarski upit ima li smisla postojanje ovolikog broja općina u Hrvatskoj, Lasić je ustvrdio kako je “prava demokracija tamo gdje se načelnika može povući za rukav i tražiti od njega da se asfaltira ulica ili ga pitati zašto dijete ne može u vrtić”.

Smatra kako Hrvatska nema ni previše niti premalo općina u odnosu na druge članice Europske unije. Hrvatska je po broju općina negdje u sredini EU-a dok, primjerice, Francuska ima mnogo više općina, ali radi distinkciju između velikih i malih.

-Smatram da bi i Hrvatska trebala napraviti razliku između velikih i malih općina, umjesto da ih se ukida- rekao je Lasić.

Neke općine imaju sve prerogative gradova, istaknuo je i kao primjer naveo svoje Konavle koje se prostiru na velikom teritoriju, barataju pozamašnim proračunom i upravljaju sa sedam vrtića.

-Ukidanje općina ne dolazi u obzir, ali njihovo funkcionalno spajanje, na kojem se već nešto radilo, svakako je dobro došlo. Konkretno, radi se o javnom prijevozu, pohađanju vrtića i sl. U takvim pitanjima ima mjesta za suradnju među općinama- kazao je Lasić.

Hrvatska
Politika