Bozanić na Božić pozvao na obnovu zajedništva u vjeri i ljubavi

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodeći božićnu misu uputio je poruke ohrabrenja u okolnostima produljene pandemije i posljedica potresa, te pozvao na obnovu zajedništva u vjeri i ljubavi kroz djecu, koja su budućnost naše zemlje

Tomislav Miletic/PIXSELL

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodeći božićnu misu uputio je poruke ohrabrenja u okolnostima produljene pandemije i posljedica potresa, te pozvao na obnovu zajedništva u vjeri i ljubavi kroz djecu, koja su budućnost naše zemlje.

-Danas nam se rodio Krist. To na Božić Crkva naviješta sebi i cijelome svijetu. To je naviještaj radosti, odjek i nastavak one radosti koju je anđeo Gospodnji navijestio pastirima u Betlehemu- rekao je Bozanić predvodeći svečano euharistijsko slavlje svetkovine Božića iz montažne crkve župe Pohoda Blažene djevice Marije u potresu stradalom zagrebačkom naselju Čučerju.

Evanđelje božićne mise suočava nas s pitanjem smisla ljudskoga života, istaknuo je kardinal Bozanić. Stoga, kad podrhtavamo pod udarcima života, moramo se vratiti na njegove početke i pronaći smisao koji nije u našim rukama, koji ne možemo izgraditi niti stvoriti, već jednostavno prihvatiti, rekao je.

-Smisao je poput života malog djeteta – ne stvara ga se, već ga se prihvaća. Na Božić, Bog nam daje znak, betlehemsko dijete. Božić je blagdan života, i stoga Božić treba u svima nama poduprijeti volju za život, odluku da podržimo mlade ljude, otvorenosti prema novom životu- istaknuo je.

Stvorimo nova zajedništva ljubavi

Dok se danas često ističe da je dijete na prvome mjestu, u isto se vrijeme upravo današnje društvo na neki način zatvara za djecu, upozorio je nadalje: “I u našoj domovini sve se rjeđe rađaju djeca, sve manje ima djece u obiteljima, sve su malobrojniji razredi u školama, sve više ima škola koje se zatvaraju”.

Kardinal Bozanić poručio je kako je našem društvu “potrebno vratiti raspoloživost, velikodušnost i radost prema djeci, za koju kao da ima sve manje mjesta među nama”, jer “novi život najveći je dar”.

Napomenuvši kako je upravo sudjelovanje društvene zajednice u životu i odgoju djece, s posebnim osjećajem prema obiteljima, a osobito onima s više djece, “znak naše otvorenosti prema životu prema budućnosti”, kardinal Bozanić napomenuo je kako ne trebamo sve gledati negativno, pa i ovo pandemijsko razdoblje i pandemijske uvjetovanosti u kojima proslavljamo drugi Božić za redom “ne trebamo živjeti isključivo kao nemogućnosti”, već je i njih potrebno prihvatiti u svjetlu Božje riječi, “Božjega govora koji uvijek nudi neku novost”.

-Dok svijet potrošnje naglašava ograničenosti, mi molimo milost da vidimo prilike za snažnije življenje duhovne vrijednosti koje nam pruža Božić- rekao je Bozanić.

Pri tom trebamo biti posebno pozorni prema djeci, ne prenositi na njih naše strahove, zbunjenost, nesnalaženje i gorčinu. Ovo vrijeme iznimna je prilika da stvorimo nova zajedništva ljubavi, da obnovimo narušene odnose, da oprostimo i tražimo oproštenje, da ohrabrimo klonule i obradujemo osamljene, i da, ne zaboravljajući vrijeme pošasti, uz molitvu za sve bolesnike, za zdravstveno osoblje, za one koji žaluju zbog gubitka najbližih, radimo na očuvanju svojeg zajedništva, zajedništva u hrvatskom društvu, poručio je kardinal Bozanić.

Požurimo svi zajedno da ne bi bilo sutra kasno

Služeći svečano euharistijsko slavlje svetkovine Božića u Čučerju, župi koja je teško stradala u zagrebačkom potresu u ožujku 2020., Bozanić je podsjetio na nužnost što hitnije obnove, te apelirao na odgovorne na državnoj i gradskoj razini, “da požure”.

-Nemojmo usporavati zbog bespotrebne administracije, zbog administracije koja samo postavlja kočnice. Požurimo. Potrebno je zajedništvo koje traži obnova, zajedništvo i brzina. Požurimo svi zajedno da ne bi bilo sutra kasno- kazao je.

Uz posebne poruke ohrabrenja onima koji trpe posljedice potresa, kako zagrebačkog tako i petrinjskog, svima je poželio miran i blagoslovljen Božić, te poručio: “Vjerujmo u Boga koji je s nama i vjerujmo u budućnost, i gradimo tu budućnost po djeci i mladima. Mladi su budućnost našem društvu. Neka sve nas Bog blagoslovi svojim mirom koji je donio Božić, da možemo s novim povjerenjem i s novom nadom krenuti u budućnost”.