Blaženka Divjak: Hrvatska se mora pozicionirati kao država koja privlači ljude da se vraćaju

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak obišla je u pratnji ravnatelja Davida Matthewa Smitha Institut Ruđer Bošković te laboratorije u kojima rade znanstvenici-povratnici

Goran Stanzl/PIXSELL/EU2020HR

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak obišla je u pratnji ravnatelja Davida Matthewa Smitha Institut Ruđer Bošković te laboratorije u kojima rade znanstvenici-povratnici. Tom je prigodom poručila kako se Hrvatska mora pozicionirati i kao država koja čuva svoje znanstvenike i znanost te kao ona koja privlači ljude da se vraćaju, pogotovo one koji su izvrsni znanstvenici.

– Bez izvrsnih znanstvenika nema inovacija, a ako nema inovacija onda ostajemo na nekim tradicionalnim industrijama, ustvrdila je.

Podsjetila je da su odluku o znanstvenicima-povratnicima, koja motivira znanstvenike da se vraćaju u Hrvatsku, donijeli u kolovozu 2018. te da se zbog dobrog odaziva uspjelo osigurati 27 radnih mjesta, kao i da još nisu iscrpili kvote. Naglasila je kako ulaganje u pametne daje priliku svima.

– Ako pokušamo razumjeti ulogu znanosti u razvoju gospodarstva i društva bit ćemo puno brži u razvoju gospodarstva, dodala je Divjak.