BLAGI PORAST OBOLJELIH – U posljednja 24 sata potvrđeno 88 zaraženih koronavirusom

Koronavirusom u Republici Hrvatskoj u ovome je trenutku zaraženo 1 495 osoba

U posljednja 24 sata potvrđeno je 88 novih oboljenja koronavirusom te je njihov broj na području Republike Hrvatske porastao na 1 495, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Obavljeno je 14 612 testiranja, od čega njih 932 od četvrtka.

Prosječna dob bolesnika iznosi 49,37 godina, a po prvi puta je zabilježena promjena u spolnoj distribuciji pacijenata te sada 50,2 posto oboljelih čine žene.

– Od jučer je od COVID-a preminula još jedna osoba u KBC-u Split. Ukupno preminulih u ovome trenutku imamo 21, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Na mehaničkoj ventilaciji je 34 bolesnika, a od jučer je hospitalizirano 17 osoba više nego jučer te ih je sada 343, dok je na kućnom liječenju 921 pacijent. Također, broj oporavljenih je porastao za 12, sveukupno 231.

– Potpuno je jasno da smo ušli u najkritičniju fazu u borbi protiv ove epidemije i s obzirom na to da nemamo lijeka, cjepiva i stečenog imuniteta kod naših građana, preostaje nam dosljedno poštivati mjere vladinog Stožera civilne zaštite, poručio je Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak obavijestio je javnost kako građani koji rade u inozemstvu više neće moći napuštati Hrvatsku bez dopuštenja epidemiologa i brisanja iz registra samoizolacije.

– Ako žele ranije napustiti zemlju oni će to moći, ali uz dozvolu svog liječnika obiteljske medicine ili epidemiologa te potvrdu da nemaju simptoma, objasnio je Capak.