Bjelovar uvodi daljinsko grijanje uz pomoć geotermalne energije

Radovi bi trebali početi sljedećeg ljeta
Grad Bjelovar priključio se kampanji ‘Zasadi stablo, ne budi panj’ Damir Špehar/PIXSELL

Grad Bjelovar planira do proljeća 2024. uložiti 25 milijuna kuna u izgradnju bušotine za geotermalnu energiju kojom će grijati staklenike, gradske toplice i buduću poslovnu zonu Veliko Korenovo.

Radovi bi trebali početi sljedećeg ljeta, nakon ishođenja građevinske dozvole i raspisivanja međunarodnog javnog natječaja, najavio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Dario Hrebak. Povrat investicije, po njegovim riječima, planiran je u svega nekoliko godina nakon eksploatacije, a indirektno će otvoriti velik broj radnih mjesta.

Očekuju da će na dubini od 1500 metara biti potvrđena temperatura vode od oko 70 stupnjeva Celzijevih kojom planiraju grijati i Bjelovarski sajam. Ostvari li se plan to će biti prvi projekt daljinskog grijanja, odnosno “district heatinga” u Hrvatskoj.

Grad u sljedećih 10 do 15 godina planira u pogon staviti još najmanje pet sličnih bušotina pa se Bjelovar više ne bi trebao grijati na plin. Projekt će se provoditi do 30. travnja 2024. do kada je u planu infrastrukturno opremanje Poslovne zone Veliko Korenovo.

Zvonimir Žarec, direktor gradske tvrtke Terme Bjelovar, osnovane za realizaciju projekta izgradnje bjelovarskih toplica rekao je da bi se zahvaljujući geotermalnoj energiji iz buduće bušotine u Velikom Korenovu godišnji trošak poslovanja toplica trebao smanjiti za 400 do 500 tisuća eura.

Projekt je sufinanciran s bespovratnih 10 milijuna kuna Norveške, Islanda i Lihtenštajna putem financijskog mehanizma EGP-a i Norveškog financijskog mehanizma, dok preostalih 15 milijuna kuna treba osigurati Grad Bjelovar.

Hrvatska
Ostalo
Regija