Mijenja se 4000 rasvjetnih tijela

Bjelovar kreće s modernizacijom javne rasvjete vrijednom 1,43 milijuna eura

Zastarjela javna rasvjeta u Bjelovaru do kraja godine bit će zamijenjena pametnom rasvjetom
Bjelovar: Kreće projekt modernizacije javne rasvjete vrijedan više od 1,4 milijuna eura Damir Spehar/PIXSELL

Zastarjela javna rasvjeta u Bjelovaru do kraja godine bit će zamijenjena pametnom rasvjetom u projektu vrijednom 1,43 milijuna eura, a nova rasvjeta brzo će se otplatiti zahvaljujući kreditu HBOR-a s niskim kamatama, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

-Zamijenit će se oko 4000 rasvjetnih tijela od ukupno njih 6300. Nova rasvjeta omogućuje poboljšanje osvjetljenja, uz istovremenu uštedu od najmanje 60 posto. Usto, smanjit će se svjetlosno onečišćenje istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak.

Iako će Grad Bjelovar projekt realizirati putem kreditnog zaduženja, Hrebak ističe da se ono zbog niske ugovorene kamatne stope neće značajnije osjetiti.

-Kamate su niske i iznose 0,25 posto, a dio novca koji se do sada davao HEP-u će se preusmjeriti na plaćanje kredita za novu rasvjetu u idućih desetak godina- naglasio je gradonačelnik.

Ivan Semren, komercijalni direktor tvrtke Pametna energija koja je posao dobila na javnom natječaju, rekao je kako je to u potpunosti domaći, čak i lokalni projekt.

-Drago nam je da jedan hrvatski grad čini dodatni korak u zelenoj tranziciji, s hrvatskim proizvodom i lokalnim izvođačima. Očekuje se ušteda oko 70 posto, ušteda preko 250 tona ugljičnog dioksida godišnje i jedan GW sati godišnje. Lampe koje stavljamo su s jamstvom od 10 godina i jedna četvrtina već je proizvedena- poručio je Semren.

Pojasnio je da sustav pametne rasvjete omogućuje da svjetiljke mogu raditi u različitim režimima, pa tako i da tijekom noći mogu svijetlili slabijim intenzitetom.

Događanja
Regija