Nakon deset godina

Bivši čelnici Hrvatske poštanske banke i poduzetnici oslobođeni u aferi Bankomat

Čelnici su oslobođeni optužbi da su se udružili zbog davanja rizičnih kredita, a oslobođeni su i poduzetnici koji su kredite primali kao povlašteni klijenti banke
Zagreb: U aferi Bankomat svi nepravomoćno oslobođeni Marko Lukunić/PIXSELL

Bivši čelnici Hrvatske poštanske banke (HPB) danas su na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođeni optužbi da su se udružili zbog davanja rizičnih kredita, a oslobođeni su i poduzetnici koji su kredite primali kao povlašteni klijenti banke. Nepravomoćna presuda objavljena je čak 10 godina nakon potvrđivanja optužnice i više od devet godina suđenja.

Uz čelnike HPB-a Josipa Protegu, Marija Kirinića i Ivana Sladonju, USKOK-ovom optužnicom u aferi Bankomat obuhvaćeni su poduzetnici Svetimir Gadža, Oliver Beidenegl, Ivan Galić, Slaven Čolak, Boris Šimunić i Davor Čilić.

Protegu, bivšeg člana uprave Sladonju, bivšeg financijskog direktora Kirinića te šestoricu navodno povlaštenih klijenata USKOK je teretio da su od 2005. do 2009. oštetili HPB za 240 milijuna kuna jer su davali, odnosno primali visokorizične kredite koji nisu vraćeni banci. Optužene čelnike banke teretilo se i za dodatnu štetu od 26 milijuna kuna zbog isplate menadžerskih bonusa, od čega su međusobno navodno podijelili više od 13 milijuna kuna. Taj novac su, tvrdi se u optužnici, isplaćivali na temelju lažno prikazane dobiti u poslovanju.

USKOK je isprva teretio Protegu i ostale da su HPB oštetili za oko pola milijarde kuna štete, no nakon ponovljenog vještačenja, USKOK je inkriminiranu štetu prepolovio. Osim za udruživanje, optuženi su i za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na te zlouporabe, a jedan od klijenata banke i za pranje novca. Svi okrivljenici od početka poriču optužbe tvrdeći da su krediti bili odobreni prema pravilima struke te da su imali adekvatne instrumente osiguranja.

Istraga protiv bivšeg šefa te državne banke Josipa Protege i ostalih suoptuženika pokrenuta je još krajem 2009. a optužnica je potvrđena u veljači 2013. nakon što je prethodno u dva navrata, u studenom 2010. i ožujku 2012. vraćana tužiteljstvu na doradu. Protega i Sladonja su u prosincu 2018. nepravomoćno oslobođeni u postupku poznatom kao Mali bankomat, u kojem ih se teretilo da su putem HPB-a dali Glasu Istre i Elektroničkom medijskom centru 16 milijuna kuna neosiguranih kredita.

Aktualno
Hrvatska